Zwerfkatten

Inhoud

Project

Onze gemeente heeft een project voor het laten steriliseren en castreren van de zwerfkatten op het grondgebied. Hiervoor doen we een beroep op vrijwilligers die de katten vangen en naar de dierenarts brengen. De dierenartsen van de gemeente verlenen hiervoor hun medewerking.

De bedoeling is om de zwerfkattenpopulatie onder controle te kunnen houden. Zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd en ontvlooid. De kat blijft minstens 1 nacht bij de dierenarts en wordt daarna teruggebracht naar de plaats waar ze gevangen is.
Het gemeentebestuur neemt de dierenartskosten voor zijn rekening. Door zwerfkatten onvruchtbaar te maken, voorkomen we dat de populatie te fel aangroeit.

Een behandelde zwerfkat herken je aan de V-knip in het oor. Heb je zwerfkatten in de buurt die nog niet gecastreerd of gesteriliseerd werden? Neem dan contact op met de dienst Omgeving via omgeving@ranst.be of 03 470 10 83.

Gezocht: vrijwilligers

Het project is ook altijd op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het vangen van de zwerfkatten en het vervoeren ervan naar de dierenartsen. Interesse? Neem dan contact op met de dienst Omgeving.

Kostprijs

Het gemeentebestuur neemt de kosten voor het vangen, steriliseren of castreren, ontwormen en ontvlooien op zich.

Regelgeving

De sterilisatie van huiskatten is door de dierenwelzijnswet verplicht. Sinds 1 april 2018 moet elke kat voor ze 5 maanden oud is, gesteriliseerd worden. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Enkel indien onze huiskatten in orde zijn met deze wetgeving, kan het probleem van de zwerfkattenpopulatie ingedijkt worden. Help je mee?

Huiskatten moeten ook verplicht gechipt en geregistreerd worden sinds november 2017.

De gemeentelijke diensten beschikken over een chiplezer. Wordt jouw gechipte huiskat per toeval gevangen, dan wordt deze onmiddellijk terug vrij gelaten. Vandaar het belang van deze verplichte chip!

Zet de chipgegevens openbaar

Door toepassing van de privacywetgeving zijn de chipgegevens van je kat en hond niet meer openbaar te raadplegen. Als de politie je huisdier terugvindt, kunnen ze het dus moeilijker aan jou terugbezorgen, omdat ze de chipgegevens niet kunnen lezen. Je kan dit gemakkelijk verhelpen door de chipgegevens ‘publiek’ te zetten op Dog-/CatID. Meer info vind je op https://online.dogid.be en op https://online.catid.be.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Naar top