Inhoud
De gewone wesp is van nature een vleeseter. Dat maakt haar zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. Ze vangt enorm veel insecten, dus ook huisvliegen en muggen. Die hebben dan geen kans meer om ons het leven zuur te maken.
Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten?
Het antwoord hierop is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Als jij, je gezin of je huisdier geen last van het nest hebben, dan kan je het het best ongemoeid laten. De wespen kunnen dan hun taak in de natuur vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen.
Steekt een wesp zonder aanleiding?
Net als heel veel andere insecten en dieren valt een wesp aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. Dan maak je haar agressief, waardoor ze zich gaat verdedigen door te steken. Rustig blijven staan of wegwandelen, is de boodschap.
In tegenstelling tot de honingbij kunnen wespen meermaals steken. Hun angel blijft namelijk niet in de huid zitten. Als een wesp steekt of als je een wesp dood slaat, komt er een feromoon vrij. Dat wekt agressie op bij andere wespen in de buurt. Daarom kunnen er ineens meer wespen opduiken.
Waarom komt een wesp op zoetigheden af?
Werksters voeden de larven eiwithoudend voedsel, zoals insecten. Daarom zijn ze ook zo nuttig: ze vangen die vervelende vliegen en muggen. De larven braken een zoetige vloeistof uit die dan weer dient als voedsel voor de werksters. Als alle larven volgroeid zijn, is er geen zoete vloeistof meer. Op dat moment trekken de werksters eropuit om hun suiker elders te halen. Ze komen dan al snel op ons pad, want ons leven staat vol van de zoetigheden. Laat nu die nu net zo interessant zijn voor wespen...
Procedure
Voor het verdelgen van een wespennest kan je een beroep doen op de brandweer of op een private professionele verdelger.
Kostprijs
Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie rekenen ze momenteel € 46 (inclusief BTW) aan.
Meer info
Neem dan zeker een kijkje op www.brandweerzonerand.be. Je vindt er enkele veelgestelde vragen rond wespenverdelging en een handige steekkaart om het verschil tussen een wesp, hommel, bij of hoornaar te zien.
Downloads
- Wespenfolder 2024.pdf5,3 Mb pdf