Samentuin Welkomhof

In de tuin van het welkomhuis startten we in 2018 met samentuin ‘de Welkomhof’. De Welkomhof draait om meer dan enkel tuinieren. In eerste instantie willen we ontmoeting creëren. We bieden een plaats om naartoe te gaan, om nieuwe mensen te ontmoeten, om sámen te werken aan een gemeenschappelijk doel, nl. ecologisch (moes)tuinieren. Er wordt een engagement verwacht, maar iedereen doet alles volgens eigen kunnen.

We tuinieren met respect voor natuur, milieu, mens en dier. Chemische bestrijdingsmiddelen komen de tuin niet in, we telen gezonde groenten in gezonde grond. Ecologisch tuinieren is een echte ‘stiel’. Om die onder de knie te krijgen, nemen we Velt vzw onder de arm. In 2018 organiseerden we twaalf praktijklessen onder begeleiding van een professionele moestuinbegeleider van Velt. In 2019 zijn dat nog acht lessen. Het doel is om vanaf 2020 alles onder de knie te hebben en onze tuin helemaal zelf te runnen.

Naast de ‘lessen’ (geen theorie maar letterlijk ‘op het veld’) is er ook een wekelijks tuiniermoment op maandag. We gaan dan aan de slag met wat we leren tijdens de praktijklessen. Tuiniers kunnen van zonsopgang tot zonsondergang komen tuinieren.

In 2019 breiden we ons concept uit en stellen we twee formules voor aan de tuiniers.

Het is en blijft een samentuin, dus zijn er dingen die we gemeenschappelijk doen en waar we samen aan werken. Bijvoorbeeld: onderhoud van de paadjes, klussen, telen van de gewassen die meer plaats vragen zoals aardappelen, pompoenen, courgetten en tomaten.

Daarnaast krijgen de tuiniers de keuze om een individueel perceeltje te bewerken of om mee te werken op het ‘samenperceel’.

Mensen die kiezen voor de eerste optie en instappen in de ‘combiformule’ (combi individueel en gemeenschappelijke delen), zaaien, planten en oogsten op hun individueel perceel wat ze zelf willen. Uiteraard vragen we om dat ook volgens de principes van ecologisch tuinieren te doen. Wie voor de tweede formule kiest en meewerkt op het ‘samenperceel’, bewerkt samen met andere tuiniers een groter perceel. Ze beslissen samen welke gewassen ze zaaien en planten en de taken worden verdeeld.

Praktisch

We tuinieren elke maandagnamiddag van 13.30 tot 16 uur. Iedere tweede zaterdag van de maand is er een gemeenschappelijk werkmoment van 13.30 tot 16 uur.

Adres: Schildesteenweg 40 in Oelegem

Interesse?

Bel of stuur een mail naar Eline Van Mechelen

Contactgegevens:

Eline Van Mechelen Tel.: 03 385 38 88 E-mail: welkomhof@ranst.be

Openingsuren & contact

Welkomhuis en welkomhof

adres
Schildesteenweg 402520 Ranst (Oelegem)
Tel. tel.
03 385 38 88
e-mail
welkomhof@ranst.be
samentuin Welkomhof

Deel deze pagina