Composteren is een proces waarbij organische reststoffen door micro-organismen en kleine ongewervelde dieren worden omgezet tot compost. De afbraakorganismen in de compost hebben behoefte aan voedsel, vocht en zuurstof. Met die behoeftes moet je als composteerder voortdurend rekening houden. Goede composteeromstandigheden bekom je dus door voortdurend een evenwichtige verhouding na te streven van zogenaamde 'groene en bruine materialen'.
Groen materiaal
Gemakkelijk verteerbare keukenresten, grasmaaisel en materialen die een zachte structuur hebben, veel vocht bevatten en rijk zijn aan voedingselementen.
Bruin materiaal
Dit is stug en breekt veel langzamer af, maar verzekert een goede luchtdoorstroming in de compost. Voorbeelden van bruin materiaal zijn: houtsnippers, stengels van kruiden en vaste planten, fijne takjes van bomen en struiken, stro, dennennaalden en dorre en moeilijk verteerbare herfstbladeren.
Het is dus aangeraden beide soorten materiaal zoveel mogelijk afwisselend aan je compost toe te voegen.
Tot slot is het belangrijk ervoor te zorgen dat de composthoop zo weinig mogelijk oppervlakte in beslag neemt door de compost zo hoog mogelijk op te stapelen.
Dit is van belang om overlast van vliegen te voorkomen. Zij leggen namelijk hun eitjes in de compost. Door de hoop af te dekken met plastiek kunnen vliegen hun eitjes hier niet leggen.
TIP
Vul in de herfst een zak met droge bladeren, zodat je die in de loop van de winter kan toevoegen aan je compostvat/compostbak wanneer je er een emmertje keukenafval in leegmaakt. Zo blijft het evenwicht tussen bruin en groen materiaal behouden.
Wat mag wel en wat mag niet in het compostvat?
WEL: aardappelschillen, groenten- en fruitresten, eierschalen, notendoppen, papieren koffiefilters, koffiegruis, verwelkte planten en bloemen, resten uit sier- en moestuin, mest en strooisel van planteneters
NIET: zand, vet, olie, gekookte groenten, resten van vlees en vis, schaaldieren en mosselschelpen, brood, kaas, boter, vet, sauzen, houtskool, asse, kattenbakvulling, uitwerpselen van honden en katten
Tips wat wel en niet composteerbaar is? Neem snel een kijkje op:
Composteerbare etensresten kunnen ook afgevoerd worden via de GFT-container, niet-composteerbare etensresten horen thuis in het restafval (grijze container).