Warmtenet in Oelegemse kanaalzone

Gemeente Ranst ontving via het project European City Facility (EUCF) financiële middelen om een haalbaarheidsstudie te laten maken voor een warmtenet in Oelegem. EUCF wil lokale overheden ondersteunen bij de financiering en ontwikkeling van duurzame energieprojecten die een verschil kunnen maken in de energietransitie en klimaatverandering.

Twee warmtebronnen

Het gemeentebestuur van Ranst leidde het project in samenwerking met de energiemakelaar van de provincie Antwerpen. Een studiebureau onderzocht het potentieel van zowel restwarmte in bedrijventerrein Ter Straten als dat van aquathermie op het Albertkanaal. Uit de resultaten bleek dat deze twee warmtebronnen effectief kunnen dienen voor de aanleg van een warmtenet in het dorpscentrum van Oelegem en in het industrieterrein. Gebaseerd op restwarmte van het oleochemisch bedrijf Oleon is vooral een warmtenet in Ter Straten een haalbare kaart. Er zijn nog enkele bedrijven die mogelijk kunnen aansluiten. Het project biedt een unieke kans om de CO2-uitstoot in Ter Straten te verkleinen met 1.500 ton per jaar.

Burgerenergiecoöperatie

Vanuit de bedrijven is er grote interesse in het warmtenet. Om de verdere ontwikkeling ervan te ondersteunen, draagt de gemeente de trekkende rol over aan burgerenergiecoöperatie ZuidtrAnt-W. Die realiseerde eerder het warmtenet ‘Warmte Verzilverd’ in Mortsel.

Door het betrekken van een burgerenergiecoöperatie kan iedereen investeren in het warmtenet, en zo ook meegenieten van het rendement. De realisatie van het net is een belangrijke stap vooruit voor onze gemeente in haar streven naar een duurzame toekomst.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16 uur
Naar top