Vuurwerk is verboden

Sinds mei 2019 geldt in Vlaanderen een algemeen verbod op het afsteken van feestvuurwerk. Ook in ons gemeentelijk politiereglement is opgenomen dat het verboden is om in Ranst om het even welk vuurwerk af te steken of knalbussen of voetzoekers te laten ontploffen. Dat geldt ook voor het  gebruik van elke soort van miniheteluchtballon die opstijgt met behulp van een brandend vuurtje eronder.

Steek geen vuurwerk af

  • Het is levensgevaarlijk voor jezelf en anderen. Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks meer dan 1.000 ongevallen. Je kan zwaargewond raken aan je ogen, gezicht, handen of vingers.
  • Het kan brand veroorzaken. Je vuurwerk of wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal landen.
  • Het veroorzaakt dierenleed. Vuurwerk maakt evenveel geluid als een straaljager en dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Ook mensen kunnen door de luide knallen blijvende gehoorschade oplopen. 
  • Het hindert hulpdiensten. Telkens als de brandweer of een ambulance moet uitrijden voor vuurwerk, kunnen ze mensen in nood niet helpen.
  • Het is heel ongezond en heel vervuilend.Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen en mensen met allergie├źn of astma.

Om die redenen is er besloten om geen vergunningen meer af te leveren om eender welk vuurwerk af te steken.

Naar top