Vlag en wapenschild

Vlag

De vlag van Ranst werd vastgelegd bij gemeenteraadsbesluit van 13 februari 1986 en bekrachtigd door het ministerieel besluit van 11 maart 1986.


Wapenschild

Dat elke gemeente een eigen wapen voert, hebben we te danken aan Koning Willem I. Die besliste in 1814 dat de gemeenten hun wapen moesten officialiseren. Zo'n wapenschild wordt, net als de officiële vlag, gekenmerkt door een eigen symboliek. Sommige gemeenten voerden het wapen van de laatste feodale heer, andere de patroonheilige van de lokale kerk. In een aantal gevallen werd gekozen voor een nieuw, maar historisch verantwoord wapen dat verwijst naar een belangrijk feit uit de lokale geschiedenis.

Door het decreet van 28 januari 1977, hernieuwd op 21 december 1994, werden de fusiegemeenten verplicht een nieuw wapen en een vlag te kiezen. Het wapen van Ranst werd vastgelegd bij gemeenteraadsbesluit van 11 december 1984 en bekrachtigd door het ministerieel besluit van 11 maart 1986.

Het is gebaseerd op de wapens van de vier deelgemeenten en daarom in vier gedeeld. Oorspronkelijk waren de dorpen Broechem en Oelegem één parochie. Ranst daarentegen vormde een aparte entiteit en Emblem behoorde tot Lier.

Even ter informatie: rood heet in heraldische termen 'keel'; blauw wordt 'lazuur' genoemd.


Deelkwartier 1 (linksboven)

In lazuur, bezaaid met blokjes en een keper van goud. Het symboliseert de deelgemeente Ranst door het gebruik van het wapen van het geslacht de Fourneau de Cruyckenborg, eigenaars van het kasteel Doggenhout en heren van Ranst.


Deelkwartieren 2 en 3 (rechtsboven en linksonder)

In lazuur met een geschaakte dwarsbalk van drie rijen van goud en keel, vergezeld van drie mispelbloemen van zilver. Ze stellen de deelgemeenten Broechem en Oelegem voor met het wapen van de familie de Fraula, de laatste heren van Broechem.


Deelkwartier 4 (rechtsonder)

In keel met een Sint Gummarus van goud. Het beeldt de patroonheilige van de deelgemeente Emblem uit.


Naar top