Vlaams kampioenschap tegelwippen

Ranst neemt opnieuw deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.

Wat?

Nog tot en met 31 oktober 2024 wordt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Ik hoor je al denken: ‘Het wat?’. Het idee is simpel: steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren, koeler op warme dagen en gewoon veel mooier.

Samen met andere gemeenten gaan we de strijd aan tegen elkaar! Een portie gezonde rivaliteit kan geen kwaad. We dagen elkaar uit om het meeste tegels te wippen tijdens dit Vlaams Kampioenschap. Dus hoe meer geregistreerde m² in onze gemeente, hoe beter. Vergeet je gewipte tegels niet in te geven. Benieuwd wie aan de leiding staat? Check zeker de site van het VK Tegelwippen

Waarom?

We krijgen in Vlaanderen steeds vaker te maken met problemen, zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. 

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken. Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen: 

  • Meer beestjes: insecten, bodembeestjes, vogels, egels: allemaal zien ze liever groen dan grijs.  
  • Groen als superspons: de bodem kan het regenwater opnemen als een echte spons. Dit zorgt er ook voor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt.  
  • Een koelere tuin: stenen houden de warmte van de zon vast en geven die warmte vooral ‘s avonds terug af. Een volwassen boom levert het koelend vermogen van vijf airco’s. Zo houd je het hoofd koel tijdens een hittegolf. 
  • Minder stress: het groen in je tuin heeft een positief effect op je gemoedsrust.

Help de tegelteller van onze gemeente de hoogte in

Ook Ranst stroopt de mouwen (weer) op. Heb je thuis tegels uitgebroken? Registreer ze dan voor 31 oktober op www.vk-tegelwippen.be en help zo onze tegelteller omhoog. Bovendien maak je dan kans op een mooi prijzenpakket!

En dat is nog niet alles: wie stenen uitwipt kan tot maar liefst 600 kilo steenpuin gratis en voor niets binnenbrengen op het recyclagepark. Een mooie besparing van 25 euro.

Kom je steenpuin binnenbrengen? Vraag dan aan de parkwachter naar je korting. Je kan per gezin éénmaal gebruik maken van deze besparing.

Laat je inspireren

Heb je geen idee hoe je stenen moet uitbreken? Of wil je weten met welke planten je de stenen het best vervangt? Surf naar www.igean.be/blauwgroen voor extra inspiratie. Waarom nog wachten?

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16 uur
Naar top