Veerkrachtige dorpen

Het traject ‘Veerkrachtige Dorpen’ past perfect in de definitie van participatie als ‘meebouwen aan de samenleving’. Het is de bedoeling om in alle deelgemeenten het project Veerkrachtige Dorpen uit te rollen.

Met dit project willen we van jou horen wat er beter kan in onze gemeente, maar willen we ook veel verder gaan.
Om tot een veerkrachtig dorp te komen waar het goed is om te wonen, sporten, naar school te gaan, te winkelen, mensen te ontmoeten... is het belangrijk om het vele talent in onze gemeente de ruimte te geven om zelf aan de slag te gaan. We steken samen de handen uit de mouwen om onze dynamische gemeente vorm te geven!

Veerkrachtig Ranst

In het Visierapport Veerkrachtig Ranst zijn de uitdagingen in kaart gebracht die als prioritair naar voor kwamen tijdens verschillende sessies met de inwoners. Ze werden vertaald naar concrete doelstellingen en acties. Wij gaan er uiteraard verder mee aan de slag.
Wij hopen dat je dit document met veel interesse zal lezen. Opmerkingen zijn altijd welkom via participatie@ranst.be.

Half april 2021 startten we de actiefase op om 2 graspleintjes op het kerkplein een (nieuwe) invulling te geven als fijne ontmoetingsplek.

Meer lezen over Veerkrachtige Dorpen?

Veerkrachtig Broechem

Het startschot van dit traject in deelgemeente Broechem werd 9 september 2021 gegeven. Uit de 4 bewonerssessies kwamen de volgende uitdagingen naar voor:

  • Broechemnaren genieten van de groene omgeving en willen die zoveel mogelijk behouden en uitbreiden
  • Broechem is een sociaal dorp
  • Broechem is goed verbonden met de stad
  • Broechem is een verkeersveilig dorp
  • In Broechem wordt geluisterd naar de burgers

Veerkrachtig Oelegem

27 september 2023 organiseert Veerkrachtig Oelegem een infomarkt in de refter van gemeentelijke basisschool De Driehoek. Elke Oelegemnaar kan tussen 16 en 20 uur voorstellen doen en ideeën aanreiken over thema’s die het dorp voor een uitdaging stellen. In een latere fase diepen we de thema’s verder uit tijdens participatiesessies met de inwoners.

Volgende 10 thema’s komen aan bod: mobiliteit, jong zijn, ouder worden, basisvoorzieningen, mijn lokaal bestuur, armoede, sociale samenhang, wonen, klimaat en werkgelegenheid.

Voor de opstart van dit project zijn we op zoek naar inwoners van Oelegem die deel willen uitmaken van het Dorpsteam. Samen met het team van Veerkrachtige Dorpen bereid je het startmoment en de participatiesessies voor. Daar nodigen we alle inwoners uit om na te denken over welke richting we uit willen gaan met het dorp.


Meer lezen over Veerkrachtige Dorpen?

Openingsuren & contact

Participatie

adres
Gustaaf Peeterstraat 72520 Ranst
Tel. tel.
03 470 10 89
e-mail
participatie@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur

Wij helpen je graag verder, bij voorkeur op afspraak!

 
 
Telefonisch kan ook via 03 485 79 69.

Deel deze pagina