Vaartstraat

Op zaterdag 9 maart 2024 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vervanging van de brug van de Vaartstraat, over de E34/E313, in Ranst. De oude brug wordt vervangen door een volledig nieuw exemplaar met ruimte voor gemotoriseerd dubbelrichtingsverkeer, enkelrichtingsfietspaden en een ecoduct. Vanaf 1 februari wordt de brug afgesloten voor alle verkeer om de zone rond de brug vrij te maken als werfzone. Hou hiermee dus rekening als je van Ranst richting Oelegem (of omgekeerd) wil rijden.

De brug van de Vaartstraat in Ranst raakte enkele jaren geleden zwaar beschadigd toen een vrachtwagen tegen de onderzijde reed. Voor de veiligheid kan het verkeer sindsdien slechts beurtelings passeren via verkeerslichten. AWV bouwt vanaf maart 2024 een volledig nieuwe brug die opnieuw ruimte biedt voor gemotoriseerd dubbelrichtingsverkeer. Daarnaast voorziet het agentschap ook een enkelrichtingsfietspad aan beide zijden, afgescheiden van de rijbaan. Een ecoduct maakt het plaatje compleet. Zo kunnen dieren in alle rust en veiligheid de snelweg oversteken en worden twee natuurgebieden met elkaar verbonden. Als alles vlot verloopt, is de nieuwe brug klaar voor gebruik tegen eind 2024.

Voorbereidende werken in februari, brug afgesloten

Vooraleer de aannemer in opdracht van AWV kan starten aan de bouw van de nieuwe brug, voert hij voorbereidende werken uit. Vanaf donderdag 1 februari start hij met het rooien van enkele bomen om de projectzone vrij te maken. Dat moet voor het broedseizoen gebeuren. Tijdens dat seizoen is het namelijk verboden om vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren. Sinds 1 februari kan verkeer niet meer over de brug rijden. Die situatie geldt tot de nieuwe brug klaar is. De afgesloten werfzone bevindt zich tussen de Zakstraat en de Oude Vaartstraat. Beide zijstraten blijven dus bereikbaar. De gedetailleerde omleidingen, voor zowel de actieve weggebruikers als het gemotoriseerd verkeer, vind je in de bereikbaarheidsfiche (onderaan).

Afbraak oude brug in maart, grote verkeershinder verwacht

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 maart, van 22 tot 9 uur, gaat de oude brug tegen de grond. Om de brug te slopen, wordt de E34/E313 die nacht volledig afgesloten in beide richtingen. AWV verwacht ernstige verkeershinder. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt de weggebruikers met klem aan de omgeving te vermijden. Verkeer wordt op grote schaal omgeleid. Wie van Hasselt naar Antwerpen of Gent rijdt en omgekeerd, moet omrijden via Brussel. Verkeer vanuit Eindhoven naar Antwerpen en omgekeerd wordt omgeleid via Breda.

Start bouw nieuwe brug in april

Een brug over een snelweg bouwen heeft onvermijdelijk impact op het verkeer. Als de voorbereidende werken vlot verlopen, start de bouw van de nieuwe brug vanaf april 2024. De plaatsing van de middenpijler is in de paasvakantie gepland, omdat dan meerdere rijstroken op de snelweg nodig zijn als werfzone. Het verkeer rijdt in die periode over een verminderd aantal rijstroken, twee in elke richting. De busbaan richting Antwerpen wordt afgesloten. Tijdens de laatste drie weken van april passeert het verkeer over drie rijstroken, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt en Eindhoven. De busbaan blijft eveneens afgesloten. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht zware hinder. Weggebruikers houden dus best rekening met files en/of vertragingen.

Rijstrookschema's komen online op de projectwebsite in de loop van januari 2024.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De opening van de spiksplinternieuwe brug is momenteel voorzien voor eind 2024. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/ranst.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Naar top