Bouwen en verbouwen

Wie wil bouwen of verbouwen, een huis of grond wil kopen in de gemeente, kan best even informeren bij onze dienst omgeving.

Hier kan je alle informatie verkrijgen over de vergunde toestand van bestaande gebouwen, omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden, bouwvoorschriften, watergevoeligheid, uitbreidingsbeperkingen, mogelijke functiewijzigingen, alle informatie over welke vergunningen nodig zijn voor de geplande werken, enz. 

Voor (bijna) alle werken die je wil uitvoeren op je eigendom, heb je immers een vergunning van de gemeente nodig. 

De omgevingsvergunning verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Zowel voor zuiver stedenbouwkundige, zuiver milieutechnische als gemengde projecten moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

De aanvraagprocedure voor de omgevingsvergunning is volledig digitaal en gebeurt via het omgevingsloket

Het snelinvoerloket behandelt projecten waar een architect niet verplicht is.

Voorwaarden voor het gebruik van de snelinvoer: het gaat om ingrepen zonder wijzigingen aan de constructie en/of het wijzigen van het aantal woongelegenheden en/of het wijzigen van de hoofdfunctie.

Let op: In een aantal gevallen zijn dit soort werken vrijgesteld van de vergunningsplicht. Om te weten of dit ook in jouw situatie geldt, vraag je dit best na bij de gemeente.

Hier vind je een overzicht van alle lopende openbare onderzoeken en beslissingen over de aanvraag van een omgevingsvergunning in onze gemeente.

Digitale stedenbouwkundige dossiers die je hebt ingediend via het digitaal loket voor bouwaanvragen (DBA), kan je niet meer raadplegen via deze weg.

Je kan enkel nog de start en het einde der werken doorgeven voor een vergunning die je verkreeg via het DBA-loket.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Van den Nestlaan 1102520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur

Wij werken op afspraak.

Een afspraak maken

doe je bij voorkeur online of via 03 470 10 83.