Winterweer: altijd volgens een strooiplan!
Ook in de winter moet Ranst een verkeersveilige omgeving blijven. Het gemeentebestuur zet bij winterweer dan ook alle beschikbare middelen in om de belangrijkste gemeentewegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken.
Hoe pakken we dit aan?
Gemeentewegen
Onze gemeente telt 178 km gemeentewegen, het is dan ook niet mogelijk om in alle straten te strooien. Daarom werken we met een strooiplan dat we zo goed mogelijk proberen te volgen. Dit plan omvat twee verschillende fases:
- Groen: Wegen prioriteit 1 - Belangrijkste gemeentewegen en gevaarlijke punten
- Oranje: Fietsstraten prioriteit 1
- Blauw: Wegen prioriteit 2 - Doorgangswegen
Op kleine wegen, in verkavelingen en dergelijke strooien we in principe niet. Voor weinig gebruikte straten met enkel lokaal verkeer heeft strooien immers veel minder effect.
Omdat hier minder verkeer rijdt, geraakt het strooizout moeilijker vermengd met de sneeuw, wat net heel belangrijk is om de sneeuw snel te doen smelten.
Strooizout is ook slecht voor het milieu en schadelijk voor de planten als het in de bermen terecht komt. Via de riolering komt het in de waterlopen terecht. Ook daarom proberen we het gebruik van strooizout te beperken.
Fietspaden
Naast de gemeentewegen staat het gemeentebestuur in voor het vrijmaken van 43 km fietspaden.
Ook voor de fietspaden bestaat een strooiplan. Hier werken we niet in verschillende fases, maar proberen we zo snel mogelijk alle fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken.
- Blauw: Fietspaden
- Oranje: Fietsstraten
Gewestwegen
Het strooien van de gewestwegen is in onze gemeente de verantwoordelijkheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. Concreet gaat het hier over de N14 (Liersesteenweg en Oostmalsesteenweg) en de N116 (van Kromstraat tot en met Massenhovensesteenweg).
AWV zorgt in deze straten voor het sneeuw- en ijsvrij maken van zowel de rijweg als de fietspaden.
Voetpaden
Het is bij politieverordening bepaald dat elke burger het voetpad voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij moet houden. Het voetpad moet over minimum 1 meter breedte volledig ijs- en sneeuwvrij vrij. Alle overtollige sneeuw kan je ophopen langs het voetpad. Zorg er wel voor dat je de rioolkolken vrij laat, zodat het smeltwater langs hier zeker weg kan.
Bij appartementsgebouwen maak je hierover best onderling afspraken met de bewoners.
Ook de eigenaars van een niet-bebouwd perceel moeten het nodige doen voor het vrijmaken van het aanliggende voetpad.
Merk je toch ergens een gevaarlijke situatie op?
Dan kan je dit online doorgeven aan de technische dienst. In de mate van het mogelijke bekijken zij dan hoe ze de situatie kunnen oplossen. Als weggebruiker blijft je zelf verantwoordelijk voor je rijgedrag, ongeacht het weertype en de staat van de rijweg.