Starterstips

Zin om te vrijwilligen? Super! Maar hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Voor je het bos door de bomen niet meer ziet, loodsen wij je met plezier door alle stapjes zodat je eenvoudig kan starten.

Maak een planning

Bedenk hoeveel tijd je wil besteden aan vrijwilligerswerk en op welke dagen je precies wil werken. Op basis daarvan kan je een tijdschema maken, zodat je precies weet wanneer je kan vrijwilligen. Je kan dat schema eventueel bezorgen aan de organisaties waarbij je wil vrijwilligen, zo weten zij ook meteen wanneer ze je kunnen inplannen.

Denk na over je interesses en talenten

Maak een lijstje van dingen die je graag doet en van dingen die je goed doet. De combinatie van die dingen kan een leidraad vormen om vacatures te vinden die bij je passen. Natuurlijk mag je ook afwijken van het lijstje, zo kunnen onbekende uitdagingen net zorgen voor nieuwe passies!

Ga op zoek naar geschikte organisaties en vacatures

Nu je weet welke opdrachten bij je passen, kan je op zoek gaan naar geschikte organisaties en vacatures. Via de databank van vrijwilligerswerk.be vind je gegarandeerd wat je zoekt. Je kan er filteren op o.a. locatie, zoekwoorden en sector. Zo vind je meteen het ideale vrijwilligerswerk voor jou.

Benieuwd wie er ook zoal vrijwilligt bij je droomorganisatie? Bij de meeste vacatures zie je meteen een vrijwilliger die meer vertelt over het takenpakket, zo leer je meteen andere vrijwilligers kennen én weet je welke opdrachten je precies te wachten staan.

Neem contact op

De ideale organisatie gevonden en klaar om te solliciteren? Neem dan snel contact op. Zorg voor een originele e-mail met wervende tekst, zo spring je er meteen tussenuit. Daarnaast kan een leuke intro niet ontbreken, een goede eerste indruk is goud waard. Verder zet je je relevante positieve eigenschappen en ervaring in de verf en toon je je enthousiasme. Wanneer je duidelijk je motivatie verwoordt, is het voor organisaties veel makkelijker om te zien of jouw profiel echt bij de vacature past én is de kans groter dat je mag beginnen.

Heb je toch nog vragen voor je echt wil solliciteren? Aarzel dan zeker ook niet om de organisatie te contacteren, zo krijg je meteen duidelijkheid.

Kijk de wetgeving na

Om zeker te zijn of je wel mag vrijwilligen bij die leuke organisatie, kijk je best alle informatie over de vrijwilligerswetgeving eens na. Op de website van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je ongetwijfeld een antwoord op al je vragen, van de verzekering, tot de kostenvergoedingen, tot de rechten en plichten.

Succes en veel plezier met je volgende vrijwillige uitdaging.

Bron: vrijwilligerswerk.be/ - Laatst gewijzigd op 08/05/2023

Contact

Adres
Sociaal huis Schildesteenweg 16 , 2520 Ranst
Tel.
Ondernemingsnummer
0212.210.462
Vandaag
Open van 9 tot 12 uur
Op afspraak van 13 tot 16 uur
Naar top