SPOOR

Om het  buitenkomen, ontmoeten en bewegen te stimuleren, richtten we de publieke ruimte kwalitatiever in. Zo vind je in elke deelgemeente een grotere speel- en ontmoetingsplek. De kleinere maakten we aantrekkelijker met minimale ingrepen, zoals aanplantingen of de plaatsing van klein meubilair. We werken hiervoor samen met het Regionaal Landschap. Als kers op de taart willen we zo veel mogelijk van die plekken verbinden door kindvriendelijke beweegroutes, het ‘SPOOR’.

Voor de realisatie van dit project vonden we middelen bij het Programma voor  Plattelandsontwikkeling van Provincie Antwerpen. Alle kinderen van de 5e en 6e leerjaren van Ranst kregen een korte vragenlijst voorgeschoteld. Die peilde naar hoe ze zich naar school en vrijetijdsactiviteiten verplaatsen en via welke routes ze dat doen. Op basis van de 276 reacties brachten we de meest gebruikte routes in kaart. Op de routes verschijnen ‘grondnagels’ met het SPOOR-logo dat geïnspireerd is op het gemeentelogo. Zo kunnen kinderen de weg, het spoor gemakkelijk terugvinden als ze op pad gaan.

Het Kloostergangeske en het Scholengangeske in Broechem en de Nonnekenswegel in Emblem lagen op de veelgebruikte routes, maar misten nog een extraatje. Streetart-artiesten Plur en Foreal gingen op de muren op deze trage wegen aan de slag en schilderden levensechte dieren van bij ons, zoals egels, roodborstjes en spechten. 

Downloads

Naar top