Speelstraten
Wil jij tijdelijk een autoluwe straat om naar hartenlust te kunnen spelen met al je vriendjes uit de buurt? Dan is een speelstraat een goed idee!
Tijdens een bepaalde tijd wordt (een stuk van) je straat afgesloten voor doorrijdend verkeer.
Hoe kun je een speelstraat organiseren tijdens de coronamaatregelen?
De speelstraat zelf kan NIET worden georganiseerd zolang de maatregelen van kracht zijn. De aanvraag kan WEL alvast worden ingediend.
Wat doe je dan met de bewonersenquête?
Voorwaarden
Je straat moet aan volgende voorwaarden voldoen om een speelstraat aan te vragen:
- De straat heeft een snelheidsbeperking van 50 km/uur.
- In de straat overheerst de woonfunctie.
- Er is geen doorgaand verkeer of openbaar vervoer.
- In de straat is er geen politie, grote handelszaken, openbare parking, brandweer of ziekenhuis gevestigd.
Hoe aanvragen
Voldoet je straat aan deze voorwaarden?
Vraag dan nu je speelstraat aan in deze 5 stappen.
Opgelet: start tijdig met je aanvraag, dit moet minimaal 2 maanden vooraf!
Stap 1
De speelstraatmeters of -peters dienen een aanvraag tot speelstraat in bij de jeugddienst door te mailen naar jeugddienst@ranst.be of de aanvraag binnen te brengen in GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43.
De jeugddienst vraagt verkeerstechnisch advies en advies aangaande toegankelijkheid.
Met dit advies neemt het college van burgemeester en schepenen een beslissing aangaande het toelaten tot het organiseren van een speelstraat.
Stap 2
De jeugddienst bezorgt het gunstig advies aan de aanvragers.
De speelstraatmeters en -peters brengen elk huis in de speelstraatzone op de hoogte en verzamelen de goedkeuring voor het inrichten van de speelstraat van de bewoners.
Niet goedgekeurd? Dan krijgt de speelstraatmeter/ -peter, die het dossier indiende, een brief met een motivatie (vb. vlotte verkeerscirculatie in de buurt komt in het gedrang, werken in de omgeving gepland, …) waarom je aanvraag werd geweigerd.
Stap 3
Ten laatste 30 dagen na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen dienen de speelstraatmeters en -peters de ingevulde bewonersenquête in bij de jeugddienst.
Stap 4
De jeugddienst legt het volledige dossier opnieuw voor aan het ollege van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.
Stap 5
De speelstraatmeters en -peters brengen alle bewoners op de hoogte dat de speelstraat zal doorgaan.
Meer info
Aandachtspunten bij het plaatsen van de hekken:
• De hekken moeten zichtbaar zijn vanuit de aanpalende straten. Plaats ze op die manier dat autobestuurders tijdig kunnen stoppen als ze de straat inrijden.
• Wanneer je de straat afsluit met twee hekken, moet je het bord rijden verboden (C3) op het rechtse hek duidelijk zichtbaar hangen. Sluit je de straat af met drie hekken, dan plaats je het op het middelste hek. De hekken worden zo gezet dat de straat over de hele breedte afgesloten is, maar fietsers nog door kunnen.
• Aan het einde van de speelstraatdag zet je de hekken altijd terug aan de kant.
• Ook in eenrichtingsstraten moet je aan beide kanten van de straat verkeershekken plaatsen. Enkel bij de inrijrichting zet je dan een bord rijden verboden C3 + onderbord speelstraat van … uur tot ... uur. Aan de andere kant mogen motorvoertuigen de straat hoe dan ook niet inrijden: hier komt dan ook geen extra verkeersbord.
• De hekken mogen nooit op een andere plek worden gezet dan het politiereglement aangeeft. Enkel een politieverordening kan de plaats wijzigen.