Inhoud
Wil jij tijdelijk een autoluwe straat om naar hartenlust te kunnen spelen met al je vriendjes uit de buurt? Dan is een speelstraat een goed idee. Tijdens een bepaalde periode wordt (een stuk van) je straat afgesloten voor verkeer.
Voorwaarden
Je straat moet aan volgende voorwaarden voldoen om een speelstraat aan te vragen:
- De straat heeft een maximum snelheidsbeperking van 50 km/uur of minder.
- In de straat overheerst de woonfunctie.
- Er is geen doorgaand verkeer of openbaar vervoer.
- In de straat is/zijn er geen politiekantoor, brandweerkazerne, dokter, grote handelszaken of openbare parking gevestigd.
Procedure
Voldoet je straat aan deze voorwaarden? Vraag dan minimaal 2 maanden vooraf je speelstraat aan in 5 stappen.
Stap 1
De speelstraatmeters of -peters vragen aan de buurtbewoners of zij achter het idee van een speelstraat staan en laten hen de lijst (zie download 'bewonersenquête' onderaan deze pagina) handtekenen.
Stap 2
De speelstraatmeters of -peters dienen een aanvraag tot speelstraat in bij de mobiliteitsdienst via het aanvraagformulier van Eaglebe. Let op: kies bij type inname voor het type ‘Speelstraat’. Hulpteksten onder de invulvelden helpen je bij invullen van het formulier.
Wens je een speelkoffer van de jeugddienst te ontlenen, dan kan je dit aangeven in het invulveld op de eerste pagina van het formulier.
Voeg hier meteen ook de getekende lijst van buurtbewoners die graag een speelstraat wensen, toe.
Stap 3
Je aanvraag wordt voorgelegd aan de commissie mobiliteit en openbare werken voor verkeerstechnisch advies. Waarna het college van burgemeester en schepenen met dit advies een beslissing neemt.
Stap 4
De mobiliteitsdienst bezorgt de goedkeuring aan de aanvragers.
Niet goedgekeurd? Dan krijgt de speelstraatmeter/-peter die het dossier indiende een mail met een motivatie waarom je aanvraag werd geweigerd (bv. vlotte verkeerscirculatie komt in het gedrang, werken in de omgeving gepland …).
Stap 5
De speelstraatmeters en -peters brengen alle bewoners op de hoogte de speelstraat plaatsvindt tijdens de goedgekeurde periode.
Regelgeving
De speelstraatmeters of -peters nemen de taak op zich om telkens de speelstraat actief is de nodige signalisatie en hekken te plaatsen en terug aan de kant te zetten aan het einde van de speelstraatdag.
Aandachtspunten bij het plaatsen van de hekken:
- De hekken moeten zichtbaar zijn vanuit de aanpalende straten. Plaats ze zo dat autobestuurders tijdig kunnen stoppen als ze de straat inrijden.
- In voorkomend geval is het noodzakelijk om verderop signalisatie te plaatsen om bestuurders tijdig op de speelstraat te attenderen. Deze signalisatie moet ook telkens geplaatst worden.
- Wanneer je de straat afsluit met twee hekken, moet je het bord ‘Rijden verboden’ (C3) duidelijk zichtbaar hangen op het rechtse hek. Sluit je de straat af met drie hekken, dan plaats je het bord op het middelste hek. De hekken worden zo gezet dat de straat over de hele breedte afgesloten is, maar fietsers nog door kunnen.
- Aan het einde van de speelstraatdag zet je de hekken (en eventueel andere signalisatie) altijd terug aan de kant.
- Ook in eenrichtingsstraten moet je aan beide kanten van de straat verkeershekken plaatsen. Enkel bij de inrijrichting zet je dan een bord ‘Rijden verboden’ C3 + onderbord ‘speelstraat van … uur tot ... uur’. Aan de andere kant mogen motorvoertuigen de straat hoe dan ook niet inrijden: hier komt dan ook geen extra verkeersbord.
- De hekken mogen nooit op een andere plek worden gezet dan het politiereglement aangeeft. Enkel een politieverordening kan de plaats wijzigen.
Downloads
- bewonersbrief_voor goedkeuring.pdf132,5 Kb pdf
- bewonersenquête.pdf135,4 Kb pdf
- bewonersbrief_na goedkeuring.pdf110 Kb pdf
- tips voor speelstraatmeters en -peters.png206 Kb png