Rijbewijs - voorlopig

Een voorlopig rijbewijs geeft je de toelating om met een voertuig op de openbare weg te rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen.

Je kan kiezen uit:

Rijbewijs categorie B ( wagen ):

  • voorlopig rijbewijs zonder begeleider M18. Dit is 18 maanden geldig;
  • voorlopig rijbewijs mét begeleider M36. Dit is 36 maanden geldig;
  • voorlopig rijbewijs mét begeleider M12. Dit is 12 maanden geldig en enkel in strikt bepaalde gevallen aanvraagbaar.

Rijbewijs voor de andere categorieën ( motorfietsen, vrachtwagens, bussen met of zonder aanhangwagen en bij de overgang van een beperkt rijbewijs (voor voertuigen met een automatische schakeling) naar een volwaardig rijbewijscategorie )

  • voorlopig rijbewijs mét begeleider M3 ( behalve voor categorieën A2, A1 en A ). Dit is 12 maanden geldig.

Voorwaarden

  • Je bent niet langer dan 3 jaar geleden geslaagd voor het theoretisch examen voor de categorie waarvoor je het voorlopig rijbewijs aanvraagt.

Bijkomende voorwaarden

Voorlopig rijbewijs M18 zonder begeleider: je bent 18 jaar en je hebt eerst 20 uur praktijklessen gevolgd bij een erkende rijschool. Als deze rijschool je geschikt acht om alleen te rijden, krijg je een bekwaamheidsattest, waarna je de rest van de opleiding zonder begeleider mag afmaken. 

Voorlopig rijbewijs M 36 met begeleider: je kan het voorlopig rijbewijs met begeleider aanvragen vanaf 17 jaar. 

Voorlopig rijbewijs M12 met begeleider: dit type kan maar 1 keer aangevraagd worden en alleen als je vorige voorlopig rijbewijs is verlopen en je geen 3 jaar wil wachten om een nieuw voorlopig rijbewijs M36 of M18 aan te vragen. Je moet minimum 6 uren praktische rijlessen in een erkende rijschool gevolgd hebben nadat je vorige voorlopig rijbewijs verlopen was.

Voorlopig rijbewijs M3 met begeleider ( behalve voor categorieën A2, A1 en A ): je kan dit rijbewijs aanvragen vanaf 18 jaar ( muv categorie A2 / A ). Je mag geen houder zijn van een voorlopig rijbewijs M3 voor dezelfde categorie sinds minder dan 3 jaar te rekenen vanaf de vervaldatum van het vorige voorlopig rijbewijs M3. Ten vroegste 1 maand na het bekomen van het voorlopig rijbewijs kan je een praktisch examen afleggen.

Hoe aanvragen

Nadat je geslaagd bent voor het theoretisch examen, vraag je je voorlopig rijbewijs aan in de gemeente waar je bent ingeschreven in het bevolkingsregister.
Maak een afspraak.

Kostprijs

€20 te betalen met bancontact

Wat meebrengen

  • voorlopig rijbewijs zonder begeleider type M18: aanvraagformulier, bekwaamheidsattest en 1 pasfoto indien de foto op je identiteitskaart verouderd is;
  • voorlopig rijbewijs met begeleider type M36: aanvraagformulier en 1 pasfoto indien de foto op je identiteitskaart verouderd is;
  • voorlopig rijbewijs met begeleider type M12: aanvraagformulier, een bekwaamheidsattest en 1 pasfoto indien de foto op je identiteitskaart verouderd is;
  • voorlopig rijbewijs met begeleider type M3: aanvraagformulier, je huidige rijbewijs en 1 pasfoto indien de foto op je identiteitskaart verouderd is. Indien type M3 bestemd is voor het besturen van vrachtwagens, bussen met of zonder aanhangwagen: geldig medisch attest voor groep 2 voorleggen.

Openingsuren & contact

Bevolking

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 84
e-mail
bevolking@ranst.be

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Wij werken op afspraak.

Een afspraak makendoe je bij voorkeur online.

Telefonisch een afspraak maken kan via 03 485 79 69.

We raden sowieso aan om zoveel mogelijk het e-loket te gebruiken.

De meeste documenten kan je trouwens 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 opvragen en afdrukken via ons automatisch loket.

Vind je het juiste product niet? Neem dan even telefonisch contact op.

Maak je een afspraak om meerdere dingen af te halen? Voorzie dan per item een afspraak. Op die manier garanderen wij een maximum aan service met een minimum aan wachttijd.

Deel deze pagina