Ratten

In 2013 werd het pesticidendecreet goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Het decreet zegt dat je op een duurzame manier pesticiden - zowel voor de bestrijding van planten als van dieren - dient te gebruiken.

Voor de bestrijding van ratten moet je trachten om in eerste instantie ratten te voorkomen. Op zonderisgezonder.be vind je meer tips om ratten te bestrijden. Pas daarna kan of mag je alternatieve of niet-chemische bestrijding toepassen zoals rattenklemmen. Indien het rattenprobleem dan nog blijft aanhouden, kan je als laatste stap rattenvergif aankopen via de speciaalzaken.

Je bent als burger wel wettelijk verplicht om bruine ratten op je eigendom te bestrijden. Want naast de materiële schade die ratten kunnen toebrengen, zijn ze ook drager van ziekteverwekkers (zoals Salmonella) die overgedragen kunnen worden naar vee, huisdieren en mensen.

Denk je dat de ratten afkomstig zijn van een waterloop in de buurt? In dat geval kunt u contact opnemen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) (opent in nieuw venster). De VMM is verantwoordelijk is voor de rattenbestrijding in de waterlopen in Vlaanderen (opent in nieuw venster).

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Van den Nestlaan 1102520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur

Door de coronamaatregelen vragen wij je om je bezoek aan het gemeentehuis, het ocmw en andere gemeentediensten zoveel mogelijk uit te stellen.
Voor dringende zaken en als het echt niet anders kan, maak je een afspraak met de betrokken dienst(en).

bruine rat, beverrat, muskusrat

Deel deze pagina