Ontwikkelingssamenwerking - Ranst is Fairtrade gemeente

Op 20 april 2018 kreeg onze gemeente officieel de titel 'Fairtrade gemeente' uitgereikt, tijdens de 'barbecue voor de vrijwilligers van Ranst’. Die dag onthulden het gemeentebestuur samen met Lothar Boeykens, coördinator voor Fairtrade gemeenten Vlaanderen, ook het eerste bord 'Fairtrade gemeente' aan de grens Wommelgem – Ranst (Kromstraat-Stenenkruisstraat).

‘Fairtrade gemeente’ geeft aan dat een gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.     

15 bedrijven, organisaties, scholen, horecazaken en verenigingen dragen bij tot het behalen van deze titel. Het gemeentebestuur draagt ook zijn steentje bij, want wij schenken op recepties wijn van de Wereldwinkel en fruitsappen van de plaatselijke fruittelers.

In gemeenschapscentrum Den Boomgaard kan je gebruik maken van Fairtradeproducten bij het organiseren van evenementen.

Voorwaarden

Om Fairtrade gemeente te worden en blijven, moet je aan volgende 6 criteria voldoen:

 1. Het lokale bestuur
  Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fairtrade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander product dat gecertificeerd is door Max Havelaar, aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond Fairtrade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media.

  2. Winkels en Horeca
  Minstens twee Fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca. Er zijn doelen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij Fairtradeproducten verkopen of serveren.

  3. Bedrijven en organisaties
  Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen, kerken, enz). Op deze plaatsen worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met Fairtrade te vergroten.

  4. Media-aandacht
  Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne. Telkens er een nieuw criterium bereikt is, wordt de pers ingelicht, een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel en een strategie moet ontwikkeld worden om de campagne lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

  5. Trekkersgroep
  Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt hij voor de continuïteit van de Fairtrade gemeente. Hierbij is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes criteria voldoet.

  6. Duurzame productie en consumptie
  Om Fairtrade Gemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd. Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Openingsuren & contact

Secretariaat

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 86
e-mail
info@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur

Door de coronamaatregelen vragen wij je om je bezoek aan het gemeentehuis, het ocmw en andere gemeentediensten zoveel mogelijk uit te stellen.
Voor dringende zaken en als het echt niet anders kan, maak je een afspraak met de betrokken dienst(en).

bord fairtrade gemeente

Deel deze pagina