Praatcafé dementie 'Dwaallicht'

Dementie komt niet alleen. Personen met dementie hebben vele vragen en kampen dikwijls met verwarring, onrust, moeheid en onmacht. Maar dat geldt evenzeer voor hun omgeving, zoals familie en mantelzorgers.

Om al die mensen te ondersteunen, slaan een aantal voorzieningen en organisaties uit de regio de handen in elkaar. We brengen personen met dementie en hun omgeving om de drie maanden samen in een 'praatcafé dementie'.

'Dwaallicht' wil dementie bespreekbaar maken om zo de zorgen van alle betrokkenen lichter te maken en licht te brengen voor hen die dolen: de persoon met dementie zelf, maar ook familieleden en mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Ten slotte willen we hen wegwijs maken in het doolhof van voorzieningen.

Telkens wordt een deskundige geïnterviewd over een bepaald aspect van dementie. Uiteraard kunnen vragen gesteld worden, maar gewoon luisteren kan net zo goed. Bovendien is 'Dwaallicht' niet enkel een plaats waar je deskundige info krijgt: het praatcafé is vooral een plaats waar mensen die te maken hebben met dementie elkaar kunnen ontmoeten op een informele manier en in een ontspannen sfeer.

Voor wie

Het praatcafé is toegankelijk voor iedereen. Vooraf inschrijven hoeft niet.
De persoon met dementie is uiteraard ook welkom.

Kostprijs

De toegang is gratis.

Meer info

Programma 2020

  • 19 maart: Dit praatcafé wordt GEANNULEERD vanwege het coronavirus.
  • 4 juni: De juridische aspecten van dementie: wilsonbekwaamheid, bewindvoering
    Sprekers: Herbert Verstreken, vrederechter kanton Zandhoven en een mantelzorger
  • 17 september: Levenseindeproblematiek bij personen met dementie 
    Sprekers: Frank Willeme, directeur Zorg Brecht en voormalig coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Noorderkempen, dagverzorgingscentrum en thuisbegeleidingsequipe Coda en een mantelzorger
  • 3 december: Wie doet wat in de thuiszorg? Op welke steun heb je als mantelzorger mogelijk recht?
    Sprekers: Liesbeth Steelandt, diensthoofd thuiszorg Zoersel, Karen Bruylandts, seniorenconsulent Malle en een mantelzorger

Iedereen is welkom in de cafetaria van Woonzorgcentrum ter Bleeke, Blijkerijstraat 71, 2390 Malle.

Elke avond verloopt als volgt:

19.30 uur: onthaal
20 uur: start
22 uur: afronden

Meer details: http://www.dwaallicht.be

Deel deze pagina