Praatcafé dementie 'Dwaallicht'

Dementie komt niet alleen. Personen met dementie hebben vele vragen en kampen dikwijls met verwarring, onrust, moeheid en onmacht. Maar dat geldt evenzeer voor hun omgeving, zoals familie en mantelzorgers.

Om al die mensen te ondersteunen, slaan een aantal voorzieningen en organisaties uit de regio de handen in elkaar. We brengen personen met dementie en hun omgeving om de drie maanden samen in een 'praatcafé dementie'.

'Dwaallicht' wil dementie bespreekbaar maken om zo de zorgen van alle betrokkenen lichter te maken en licht te brengen voor hen die dolen: de persoon met dementie zelf, maar ook familieleden en mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Ten slotte willen we hen wegwijs maken in het doolhof van voorzieningen.

Telkens wordt een deskundige geïnterviewd over een bepaald aspect van dementie. Uiteraard kunnen vragen gesteld worden, maar gewoon luisteren kan net zo goed. Bovendien is 'Dwaallicht' niet enkel een plaats waar je deskundige info krijgt: het praatcafé is vooral een plaats waar mensen die te maken hebben met dementie elkaar kunnen ontmoeten op een informele manier en in een ontspannen sfeer.

Voor wie

Het praatcafé is toegankelijk voor iedereen. 

Kostprijs

De toegang is gratis.

Meer info

Programma 2021

Het regionaal praatcafé dementie Dwaallicht start met digitale praatcafés!

Nu de corona-epidemie ons in de ban blijft houden, heeft de stuurgroep van Dwaallicht beslist om tijdelijk over te schakelen naar digitale praatcafés.

Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Stap 1: Je stuurt een e-mail naar info@dwaallicht.be of belt naar 0479 96 38 22 om je in te schrijven voor het digitale praatcafé.
  • Stap 2: Je ontvangt van Dwaallicht een link naar een film op YouTube, die je rustig thuis op je computer kan bekijken.
  • Stap 3: Een drietal weken nadat je de link naar de film hebt ontvangen, komen we digitaal samen. We gebruiken hiervoor het computerprogramma Teams. Tijdens deze digitale bijeenkomst bespreken wij de film en kan je bij ons terecht met je vragen of bezorgdheden. Ook voor deze samenkomst schrijf je je in via info@dwaallicht.be of 0479 96 38 22.

Eerste digitale praatcafé: 22 april 2021: Veranderend gedrag bij personen met dementie:

  • Het eerste digitale praatcafé heeft als thema: Veranderend gedrag bij personen met dementie.
  • Je schrijft je in vóór 1 april 2021 en ontvangt nadien de link naar de film.
  • Op donderdag 22 april 2021 komen we om 19.30 uur digitaal samen in functie van de nabespreking. Deze nabespreking wordt begeleid door Nadia Hainaut, dementie-experte van Orion PGN en Jan Flament, directeur van woonzorgcentrum ter Bleeke én de cafébaas van Dwaallicht.

Tweede digitale praatcafé: 10 juni 2021: Hoe behoud ik mijn veerkracht als mantelzorger van een persoon met dementie?

  • Je schrijft je in vóór 20 mei 2021 en ontvangt daarna de link naar de film.
  • Op donderdag 10 juni 2021 komen we om 19.30 uur digitaal samen in functie van de nabespreking. Deze nabespreking wordt begeleid door Herman Wauters, dementie-expert van Orion PGN en Jan Flament, directeur van woonzorgcentrum ter Bleeke én de cafébaas van Dwaallicht.

Wat kost deelname aan een digitaal praatcafé?

Deelname aan de digitale praatcafés is, net zoals deelname aan de “gewone” praatcafés, gratis. Zoals gezegd, is inschrijven wel verplicht!

Tot wie richten deze digitale praatcafés zich?

Net zoals bij onze “gewone” praatcafés richten wij ons tot de mantelzorgers van personen met dementie. Uiteraard zijn ook partners, (klein)kinderen, familieleden, vrienden, buren en andere geïnteresseerden méér dan welkom! Wij richten ons niet tot professionals en studenten!

Nog vragen?

Je kunt met al je vragen terecht bij de coördinator van Dwaallicht, Inge Vandekerkhove. Zij is te bereiken via mail (info@dwaallicht.be) of telefoon (0479 96 38 22).

Meer details: http://www.dwaallicht.be

Dwaallicht_logo

Deel deze pagina