Orgaandonatie

Als je sterft door hersen- of hartfalen, kunnen jouw organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en dat je je registreert als donor.

Maak hier een afspraak om je verklaring te registreren.

Je kan voortaan 4 beslissingen laten vastleggen met betrekking tot donatie van menselijk lichaamsmateriaal na je overlijden. Dit zijn:

- orgaandonatie voor transplantatie: deze organen worden enkel gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten;

- donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: dit weefsel / deze cellen worden enkel gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten;

- donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: gedoneerde organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit wordt gehaald, kunnen gebruikt worden om geneesmiddelen te maken;

- donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: gedoneerde organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit wordt gehaald,worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, zonder menselijke toepassing.

Voorwaarden

Als je Belg bent of meer dan zes maanden in het vreemdelingenregister bent ingeschreven, dan staat de wet de verwijdering van menselijk lichaamsmateriaal na je dood toe, tenzij:

  • je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens je leven;
  • je naaste familieleden ( kinderen, ouders of echtgenoot ) zich verzetten tegen de orgaanafname .

Hoe aanvragen

Om te voorkomen dat jouw naaste familieleden na je dood de pijnlijke keuze in jouw plaats moeten maken, kan je vooraf het formulier voor instemming of weigering tot donatie van menselijk lichaamsmateriaal invullen en laten registreren:

- bij je huisarts;

- via de website www.mijngezondheid.be

- bij de dienst Burgerzaken

Let wel: minderjarigen en personen die niet in staat zijn om hun wil alleen uit te drukken, moeten altijd naar het gemeentehuis gaan voor de registratie.

Je kunt het formulier downloaden of verkrijgen bij de dienst Burgerzaken.

De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet.

Openingsuren & contact

Burgerlijke stand

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 84
e-mail
burgerlijke.stand@ranst.be

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Wij werken op afspraak.

Een afspraak makendoe je bij voorkeur online.

Telefonisch een afspraak maken kan via 03 485 79 69.

We raden sowieso aan om zoveel mogelijk het e-loket te gebruiken.

De meeste documenten kan je trouwens 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 opvragen en afdrukken via ons automatisch loket.

Vind je het juiste product niet? Neem dan even telefonisch contact op.

Maak je een afspraak om meerdere dingen af te halen? Voorzie dan per item een afspraak. Op die manier garanderen wij een maximum aan service met een minimum aan wachttijd.

Deel deze pagina