naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Aperitiefcauserie 'Jozef Simons, meer dan de dichter van Susa Nina'

05 februari ’18 (ma)
Met Kerstmis heeft weer iedereen het mooie kerstlied ‘Susa Nina’ gehoord, maar wie weet dat de tekst ervan het werk is van Jozef Simons? En vooral: wie weet nog dat Jozef Simons zoveel andere mooie gedichten en liedteksten heeft geschreven en een aantal prachtige verhalen, uit zijn geboortestreek?

Jozef Simons, meer dan de dichter van Susa Nina

 Op 11 november 2016, bijna zeventig jaar na zijn dood, werd in zijn geboortedorp, op het Vrieselhof, een 'nieuw' boek van de Oelegemse schrijver Jozef Simons (1888-1948) gepresenteerd. Dat kon doordat zijn zoon, Ludo Simons, na drie jaar noeste arbeid het onuitgegeven oorlogsdagboek 1914-1918 van zijn vader had ontcijferd, bestudeerd en voor uitgave klaargemaakt. Het boek verscheen dan ook op het juiste moment, midden in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bijna dag op dag honderd jaar nadat de schrijver voor de krijgsdienst was opgeroepen.

Met dat boek, Van het kasteel naar het front, werd een nieuwe titel toegevoegd aan de reeks prozaboeken en dichtbundels die Jozef Simons tijdens zijn al te korte leven had laten verschijnen en waarvan de oorlogsroman Eer Vlaanderen vergaat het belangrijkste specimen is: de eerste uitgave verscheen in 1927, de elfde in 2014, samen goed voor minstens 30.000 exemplaren. Felix Timmermans bejubelde het als een boek "dat als een goede kracht in het hart van het Vlaamse volk gegoten wordt. Het hart van Vlaanderen klopt in dit boek."

Maar het succes van die roman mag ons niet doen vergeten dat Jozef Simons ook de tekst leverde voor tal van liederen, zoals Kempenland, Heimwee doet ons hart verlangen, Schoon is de heide enzovoort. Het bekendste van al die liederen, Susa Nina, is nog alle jaren rond kerstmis in talloze kerken en concertzalen en in minstens een half dozijn talen te horen in diverse landen.

Daarnaast schreef hij gedichten die niet bedoeld waren als liedteksten, maar waarin hij zijn hart uitstortte en die hem leren kennen als een zeer gevoelige man, die in vaardige verzen uiting gaf aan het lief en leed dat hem, zoals ieder ander mens, ten deel viel.

Ten slotte is Jozef Simons de auteur van een aantal mooie novellen, waarin de oude Kempen van toen meesterlijk is geborsteld. Voor de novellenbundel Harslucht uit 1933 bijvoorbeeld had iemand als Gerard Walschap grote waardering.

Ludo Simons (1939), emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven, heeft zijn vader nauwelijks gekend, maar verdiept zich al zijn hele leven in zijn werk en betekenis; hij zal in grote lijnen het oeuvre van zijn vader proberen te schetsen. Hij wordt daarbij geassisteerd door zijn vrouw, die een kleindochter van Stijn Streuvels is en als dichteres onder het pseudoniem Jo Gisekin naam heeft gemaakt met een dozijn dichtbundels, waarvan de laatste in 2017 verscheen bij het Poëziecentrum in Gent onder de titel Een spiegel op uitkijk. Gedichten bij werk van Roger Raveel. Zij zal enkele van de minder bekende gedichten van Jozef Simons voordragen.

Na de lezing krijgen belangstellenden de gelegenheid om een exemplaar aan te kopen van het oorlogsdagboek 'Van het kasteel naar het front' en van de roman 'Eer Vlaanderen vergaat'. De boeken kunnen desgewenst gesigneerd worden door em. Prof. Dr. L. Simons.

Foto's van het evenement vind je op: Foto's aperitiefcauserie

 

 

(Copyright foto: E. Van Hemeldonck)

Nieuwsoverzicht
aperitiefcauserie

Openingsuren & contact

Cultuurdienst

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 225 34 19
e-mail
cultuurdienst@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur

 

Lees meer artikels over

Deel deze pagina