naar top

Januari 2022: Maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

07 januari ’22 (vr)
Januari is de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. De Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker te benadrukken.

Waarom meedoen?

Vroegtijdige opsporing is en blijft de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Dit bevolkingsonderzoek geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dat wordt in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Door driejaarlijks een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium opgespoord en behandeld worden. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Kost het veel?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus enkel het remgeld als je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

Zijn er al 3 jaar voorbij?

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog.

Je kan je ook inschrijven om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuur het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Of wil je jouw situatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker opzoeken? Dat kan online én mobiel met:

Daar vind je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema. Je kan inloggen met je elektronische identiteitskaart of met de app ‘itsme’.

Meer info nodig?

Heb je vragen? Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Neem dan hier een kijkje.

Nieuwsoverzicht
baarmoederhalskanker_banner

Deel deze pagina