naar top

Voorkom gesprongen waterleidingen

11 januari ’22 (di)
Het is voorlopig nog even wachten op het ‘echte’ winterweer… Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven wij alvast enkele tips om vorstschade aan waterleidingen te vermijden.

Water heeft de bijzondere eigenschap dat het bij bevriezing uitzet, waardoor leidingen, toestellen en/of watermeters kunnen scheuren. Gevolg: lekken in de waterleiding met eventueel waterschade.

Enkele tips

  • Scherm de leidingen af van de tocht van ramen, deuren of kelderluiken;
  • Breng beschermende isolatie aan tussen de buitenmuur en de waterleiding;
  • Breng bij extreme koude isolatie aan rond de leidingen zelf;
  • Draai, vóór je je woning voor een langere periode verlaat, de hoofdkraan dicht. Laat de binnenleidingen leeglopen. Stilstaand water bevriest immers sneller.

LET OP: bij een langere koudeperiode is isoleren alleen niet voldoende. Zorg dan voor voldoende verwarming.              

Is uw leiding toch bevroren ?

  • Is de waterleiding niet gescheurd, probeer ze dan geleidelijk te ontdooien (bv. met een haardroger). Te hevige opwarming kan de leiding doen barsten;
  • Stel je een leidingbreuk vast, sluit onmiddellijk de hoofdkraan af en raadpleeg een loodgieter voor de herstelling.

Bevindt het lek zich op het gedeelte van de Pidpa-leiding of is de watermeter zelf stukgevroren, contacteer Pidpa dan op 0800 90 300.

Wat tijdens het dooien?

Ook tijdens het dooien komen waterlekken voor wanneer het water niet gelijkmatig ontdooit. Het mogelijke gevolg is waterschade en – wanneer de lekken niet onmiddellijk worden opgemerkt – een hoge waterfactuur.

Voer daarom een extra controle uit in je kelder of vakantiewoning. Niet alle lekken zijn onmiddellijk zichtbaar. Sommige waterleidingen liggen bijvoorbeeld onder de grond naar een tuinhuis of zwembad. Kijk daarom regelmatig de stand van de watermeter te na.

Nieuwsoverzicht
watermeter met sneeuw

Deel deze pagina