naar top

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

03 maart ’23 (vr)
De maand maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. De campagne rond vroege opsporing van dikkedarmkanker richt zich tot mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar die geen symptomen van darmkanker hebben en er geen sterk verhoogd risico op hebben.
Geen excuses

Veel voorkomende redenen om de test niet te doen, zijn geen tijd, geen zin of angst. En van uitstel, komt afstel... Leg de uitnodiging dus in het zicht (bijv. al bij het toilet). De stoelgangtest is ongeveer een jaar houdbaar op het moment dat hij in je bus valt. Is die termijn verstreken, bestel dan gewoon gratis een nieuwe test.

Het onderzoek is gratis, gemakkelijk en snel. Geen excuses dus.

De tijd vliegt: twee jaar zijn zo voorbij...

De tweejaarlijkse test is heel belangrijk. Poliepen zijn voorlopers van dikkedarmkanker en die bloeden niet altijd. Je kan dus zonder het te weten poliepen hebben op het moment dat je de stoelgangtest doet. Die kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig opsporen, zodat verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden kunnen worden. Bovendien stijgt ook de kans op volledige genezing.

Lees er hier meer over.

Nieuwsoverzicht
Dikkedarmkanker_header

Deel deze pagina