naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Omleiding Schawijkstraat - paddenoverzetactie

04 februari ’19 (ma)

Op het grensgebied tussen Halle en Oelegem worden jaarlijks een groot aantal padden en andere amfibieën doodgereden door automobilisten. In 2010 startte de Milieuraad van Ranst, met de hulp van Natuurpunt Schijnvallei, een heleboel vrijwilligers en de gemeente Ranst dan ook met een paddenoverzetactie. In 2012 werd het werkingsgebied uitgebreid, zowel in de Knodbaan als in de Goorstraat te Oelegem worden nu amfibieën overgezet. 

Ondertussen kent onze gemeente ook geringe trek in de regio Kreupelstraat-Venweg-Oostmalsesteenweg in Emblem en vindt er een overzetactie plaats in de Schawijkstraat in Ranst.

Het is doordat de amfibieëntrek in deelgemeente Ranst de laatste jaren een zodanig groot aantal dieren kent en er door het vele en zware verkeer in de Schawijkstraat veel verkeersslachtoffers vielen, het gemeentebestuur heeft beslist om de straat tijdelijk te knippen gedurende de trek van de dieren. Voor de vrijwilligers die dagelijks de dieren overzetten, is dit uiteraard ook veel veiliger.

De Schawijkstraat wordt afgesloten tussen de Wijnegembaan en de Driepikkelhoeveweg voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers hebben nog steeds doorgang. Het kerkhof blijft bereikbaar via de Vaartstraat en Driepikkelhoeveweg. Aan de Wijnegembaan wordt de Schawijkstraat met een fysieke barrière afgesloten. Aan het kruispunt van de Driepikkelhoeveweg met de Vaartstraat wordt gesignaleerd dat de weg doodlopend is. De omleiding loopt in beide richtingen voor alle gemotoriseerd verkeer via Vaartstraat – Zevenbergenlaan – Wilgenlaan – Kastanjelaan – Boerenkrijglaan – Schawijkstraat.

De trek gaat van start in een periode van positieve temperaturen vanaf 7°C en het liefst bij regenachtige nachten. Ga gerust een kijkje nemen en geniet van dit spektakel. Zowel voor kinderen als volwassenen is dit een unieke gelegenheid om deze dieren eens van dichtbij te observeren.

 

Meer info:

https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/paddentrek

Nieuwsoverzicht
gewone pad

Deel deze pagina