naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

11 november herdenking

28 oktober ’19 (ma)
Ranst herdenkt ook dit jaar zijn gesneuvelden op 11 november!

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Het college van burgemeester en schepenen legt kransen neer bij de oorlogsmonumenten in de 4 deelgemeenten:
    1. Om 9 uur in Emblem
    2. Om 9.30 uur in Ranst
    3. Om 10 uur in Broechem
    4. Om 10.30 uur in Oelegem: plechtigheid aan monument gesneuvelden Oelegem (aan OCMW) met aansluitend een kopje chocomelk en koek voor de aanwezige schoolkinderen.
  • Aansluitend om 11.15 uur: Lezing “Wederopbouw na WOI” door kunsthistoricus Jeroen Cornilly in de refter van gemeentelijke basisschool De Driehoek (Schildesteenweg 12, Oelegem) gevolgd door een kleine receptie.

Inhoud lezing

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd België geconfronteerd met de uitdagingen van de wederopbouw. Grote stukken van de Westhoek waren van de kaart geveegd, in de ‘martelaarssteden' zijn zware gaten geslagen en ook in heel wat andere gemeenten liggen gebouwen in puin. De lezing staat stil bij diverse aspecten van de wederopbouw: de voorbereiding tijdens de oorlogsjaren, de nationale organisatie van de wederopbouw, de vraag naar bijkomende huisvesting en de uiteenlopende visies van architecten op welke vorm de wederopbouw moest krijgen. Deze aspecten worden geïllustreerd met voorbeelden uit heel België.

Jeroen Cornilly studeerde kunstwetenschappen en monumentenzorg. In 2013 promoveerde hij tot doctor in de ingenieurswetenschappen met een onderzoek naar de provinciale architecten in West-Vlaanderen en hun betekenis voor de Belgische architectuurgeschiedenis. Hij werkte bijna 20 jaar bij de dienst erfgoed van de provincie West-Vlaanderen, waar hij projecten over cutuurtoerisme, het kusterfgoed en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog begeleide. Hij publiceerde ook over deze onderwerpen. SInds begin 2018 is hij archivaris in het Letterenhuis in Antwerpen, waar hij onder meer het archief van Stijn Streuvels beheert.

Nieuwsoverzicht
flyer 11 november

Openingsuren & contact

Cultuurdienst

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
tijdens de sluiting vanwege de corona maatregelen van GC Den Boomgaard kan je onze medewerkers bereiken via het algemeen nummer 03 485 79 69 of via mail
e-mail
cultuurdienst@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur

Door de coronamaatregelen vragen wij je om je bezoek aan het gemeentehuis, het ocmw en andere gemeentediensten zoveel mogelijk uit te stellen.
Voor dringende zaken en als het echt niet anders kan, maak je een afspraak met de betrokken dienst(en).

GC Den Boomgaard is nu gesloten, maar je kan je onze medewerkers bereiken via het algemeen nummer 03 485 79 69 of via mail: zaalverhuur --> den.boomgaard@ranst.be, cultuurdienst --> cultuur@ranst.be

Lees meer artikels over

Deel deze pagina