naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Aperitiefcauserie 'Een krant als standaard. De mannen achter De Standaard.'

21 november ’18 (wo)
Op zondag 16 december organiseerde de raad voor kunst en cultuur een aperitiefcauserie. Rik van Cauwelaert was gastspreker van dienst zijn en schetste bondig de ontstaansgeschiedenis van De Standaard. Hij plaatste het geheel in de tijdsgeest van 100 jaar geleden.

Wij zullen zelf niets ongedaan laten om De Standaard in weinige tijd te verheffen tot een der aanzienlijkste organen van de Belgische pers.’ Zo formuleerde de medestichter van de krant Frans Van Cauwelaert de plannen die hij samen met onder meer Alfons Van de Perre en Arnold Hendrix voor de Eerste Wereldoorlog al had uitgetekend. Vanaf de allereerste editie op 4 december 1918, niet eens een maand na de wapenstilstand op 11 november, was de krant een van de belangrijkste aandrijvers van de Vlaamse Beweging. Wie waren die mannen achter De Standaard?

Bekijk de foto's

Na de lezing kregen belangstellenden de gelegenheid om de collectie van de 'Vlaamse Klassiekers' te raadplegen. Via een formulier van het Gemeentelijk Documentatiecentrum Ranst kan je online een boek reserveren van de Vlaamse Klassiekers. (meer info over de bibliotheek der Vlaamse klassiekers).

Je krijgt dan per mail een bevestiging van je aanvraag. 

Collectie ‘Vlaamse Klassiekers’

Onder impuls van de Gemeentelijke Erfgoedraad en van schepen voor bibliotheek Tine Muyshondt kon de collectie van de Vlaamse Klassiekers bewaard blijven in de speciaal daarvoor gemaakte wandkasten in het Vrieselhof. Alex Van Bouwel, lid van de erfgoedraad gaf hierover een toelichting. 

De gemeentelijke Erfgoedraad heeft het intussen mogelijk gemaakt om de 824 boeken van 155 verschillende auteurs digitaal op te zoeken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Atomis databank (gdc.atomis.be) die ook de inventaris van de archieven van het gemeentelijk Documentatiecentrum ontsluit. Via deze databank kunnen geïnteresseerden de boeken van de Bibliotheek der Vlaamse Klassiekers ook reserveren. Twee weken later kan het aangevraagde boek dan opgehaald worden in de hoofdbibliotheek van Ranst.

 

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht
aperitiefcauserie

Openingsuren & contact

Cultuurdienst

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 225 34 19
e-mail
cultuurdienst@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur

 

Lees meer artikels over

Deel deze pagina