naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

24 mei: Straatvinken 'Hoe gezond is het verkeer in jouw straat?'

17 mei ’18 (do)
De Ringland Academie lanceert opnieuw een grootschalig project met burgers: Straatvinken. Dit jongste broertje van CurieuzeNeuzen meet deze keer niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Duizenden burgers tellen op donderdag 24 mei één uur lang alle verplaatsingen in hun straat.

Op initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland brengen duizenden burgers in de regio Antwerpen, evenals in Leuven, op donderdag 24 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Zo worden het aantal en de soort verplaatsingen geteld: te voet, met de fiets, de bus of de auto,...

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven onderwerpen de telresultaten vervolgens aan een analyse. Omdat het om een jaarlijks weerkerend evenement gaat, kunnen de wetenschappers nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de modal shift naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken.

 

Modal split 50/50

Een van de doelstellingen van het Toekomstverbond, in 2017 afgesloten tussen de overheid en de Antwerpse burgerbewegingen, is de realisatie van een modal split 50/50 in de vervoersregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen gebeurt op een duurzame manier: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Momenteel is dat nog maar 30 procent. In de Antwerpse vervoersregio gaan daarom 33 gemeenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima ondersteuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen.

 

Eén uur tellen

Meedoen kan op een heel eenvoudige manier. Maak op donderdag 24 mei slechts één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met een speciaal ontwikkelde telapp of met een papieren telformulier. Meld je vandaag nog aan via de website straatvinken.be.

 

Samenwerking

Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Ondersteunende partners zijn de stad Antwerpen, Gazet van Antwerpen en Argenta.

Meer info op straatvinken.be.

Nieuwsoverzicht
Straatvinken

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 89
e-mail
milieu@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur

Je kan ook altijd in onderling overleg met de betrokken dienst(en) een afspraak maken tijdens de kantooruren en op dinsdag eventueel ook tussen 19 en 20 uur. 

Lees meer artikels over

Deel deze pagina