Met vakantie? Denk aan je reisdocumenten

Gepubliceerd op  woensdag 5 jun 2024 om 8 uur
Om naar het buitenland te kunnen reizen, heb je officiële reisdocumenten nodig. Ook als -12-jarige.

Reisdocumenten

Surf zeker eens naar www.diplomatie.be. Daar wordt duidelijk per land beschreven welk reisdocument je nodig hebt.

Voor een aantal landen en regio’s volstaat een geldige Belgische identiteitskaart (eID ) en Kids-ID. Je kan een Kids-Id aanvragen voor kinderen vanaf de geboorte tot de dag voor de 12e verjaardag. De Kids-ID is 3 jaar geldig. Heeft je kind nog geen Kids-Id of is het document vervallen, vraag dan op tijd een nieuwe aan. Het aanmaken ervan duurt twee tot drie weken, maar in drukke periodes kan dit langer zijn. Je vraagt de Kids-ID dus het best een maand op voorhand aan.

Andere landen eisen een internationaal paspoort (reispas), eventueel met visum. Ook voor een reis naar Groot-Brittannië heb je een reispas nodig. Vraag je reispas zeker op tijd aan. Houd rekening met een levertermijn van minstens tien dagen. Een reispaspoort moet je altijd persoonlijk aanvragen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Minderjarigen moeten bij hun aanvraag altijd vergezeld zijn van een ouder.

Rijbewijs nog in orde?

Ga je met de wagen op reis of wil je op je vakantiebestemming een wagen huren, kijk dan zeker op voorhand na of je rijbewijs nog in orde is. Als je nog een papieren rijbewijs hebt, dan moet het document in goede staat zijn en moet je foto nog gelijkend zijn.

Heb je een rijbewijs in bankkaartmodel, kijk dan even de geldigheidsdatum na. Als je rijbewijs bijna vervalt, vraag dan zeker op tijd een nieuw aan. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Naar top