OMD 2023 - Open Monumentendag in Ranst

Op zondag 10 september 2023 kan je in Ranst genieten van een boeiende Open Monumentendag. We leggen de focus op kasteeldomein Doggenhout en Hof Zevenbergen, beiden in deelgemeente Ranst. Geschiedkundig zijn de twee kastelen verbonden onder ‘de heerlijkheid van Ranst-Millegem’.
Bezoekers kunnen wandelen van kasteel naar kasteel en er zo een daguitstap van maken.
Let op! Inschrijven is verplicht voor een bezoek aan de tuin van kasteeldomein Doggenhout.

Bezoek de tuin van kasteeldomein Doggenhout

De gemeente en de themaraad erfgoed nodigen je uit om het kasteel Doggenhout te ontdekken vanuit de prachtige tuin. Onder begeleiding van een gids kom je meer te weten over de geschiedenis van dit unieke domein. De rondleidingen duren 45 tot 60 minuten en starten elk half uur tussen 10 en 16 uur. Snel zijn is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.

Praktische info

  • zondag 10 september 2023
  • Gegidste wandelingen van max. 20 personen. Duurtijd 45 a 60 minuten
  • 12 vertrekmomenten tussen 10 en 16 uur: op elk halfuur.
  • Inschrijven is verplicht en is mogelijk vanaf 1 juli via deze website.

Valentinafeesten

Ook Hof Zevenbergen doet in samenwerking met enkele Ranstse verenigingen mee aan de Open Monumentendag met de Valentinafeesten. Van 13.30 tot 18 uur kan je op het terrein van Leef vzw, Hof Zevenbergen, in de Kasteeldreef en in de Valentinadreef terecht voor allerlei activiteiten rond de organisaties die vandaag de erfenis van Valentina de Gilman levend houden. Het verhaal van deze edelvrouw leest als een roman. Je kan luisteren naar een vertelling over ‘Liefde en drama op Hof Zevenbergen’, de geur- en smakentuin van vzw Leef verkennen, een korte wandeling maken in het Zevenbergenbos, genieten van een concert door de Harmonie de Nachtegaal, een ritje maken met een huifkar langs het domein en nog veel meer. Je vindt Hof Zevenbergen in de Valentinadreef, vlakbij de Kasteeldreef.

Je kan hier ook kennismaken met verschillende verenigingen die actief zijn in Ranst, zoals Natuurpunt, Chiro Toreke, Scouting Siegfried Ranst, KWB, Samana en anderen. Zij zullen je informeren over hun werking en activiteiten. Er is ook kinderanimatie voorzien en je kan proeven van hapjes en drankjes.

Mis deze unieke kans niet om het erfgoed en de natuur van Ranst te bewonderen. Kom op zondag 10 september naar de open monumentendag en laat je verrassen!

Openingsuren & contact

Dienst Erfgoed

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst
Tel. tel.
03 470 68 35

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen gesloten
(c) Danny Huygens

Deel deze pagina