Monumenten en bezienswaardigheden in Ranst

Kastelen in Ranst

Op verschillende plaatsen in Ranst kan je nog beschermd erfgoed bewonderen. Oude hoeves en schuren zoals de Cijnshoeve of de Nederhinnehoeve wisselen af met majestueuze kastelen en hoven van playsantie. De meeste kastelen zijn in privé bezit en niet toegankelijk voor het grote publiek. 

Bossenstein (privé bezit)

Het kasteel Bossenstein met zijn massieve meestertoren of Donjon duikt al op in een brief uit 1343 waarin staat dat Joannes de Busco - Jan van den Bossche - de eigenaar is. Mogelijk gaf die familie het slot zijn naam: de stenen woning van de familie van den Bossche. Bossenstein is beschermd als monument.

In de schaduw van het fabuleus kasteel Bossenstein vind je een golfterrein met 27 holes. Er is ook een stijlvol restaurant waar je terecht kan voor een lunch of een idyllisch etentje.
www.bossenstein.be

Broechemhof (privé bezit)

In de 15e eeuw stond hier een versterkte hoeve met een gracht rond. Jacques le Roy, een van de bewoners, liet in 1694 een prachtig album uitgeven met gravures van alle kastelen en domeinen in het hertogdom Brabant.

De beroemdste bewoner was Philips le Roy, heer van Broechem en Oelegem, die hier een echt kasteel liet bouwen, het Broechemhof. Vandaag de dag is het Broechemhof beschermd als monument.

Hof Zevenbergen met O.L.V. grot

In de middeleeuwen stond hier waarschijnlijk een donjon. Maar het hoofdgebouw dat je nu ziet, is niet meer het oorspronkelijke kasteel uit 1233 of een van de latere verbouwingen. Het sierlijke, 18e eeuwse kasteel in rococostijl ging in 1914 in de vlammen op. Voor ze zich moesten terugtrekken voor het oprukkende Duitse leger schoten de Belgische troepen het om strategische redenen in brand. Pas in 1968 werd de ruïne gesloopt en vervangen door de gebouwen die je nu ziet. De mooie smeedijzeren poort en de twee dienstgebouwen vooraan zijn nog wel origineel uit de 18e eeuw. Momenteel is het een bezinningshuis van de zuster van het Convent van Bethlehem. Tegenover de ingang van het kasteel vind je de pittoreske 'grot van Lourdes' uit 1952.  
https://www.hofzevenbergen.com

Nabij het kasteel vind je het even indrukwekkende Zevenbergenbos, in beheer door Natuurpunt Zevenbergenbos.
https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/zevenbergenbos.

Kasteel Bleyckhof (privé bezit)

Voormalige linnenblekerij van 1748, gelegen in de beboste vallei van de Grote Schijn ten noorden van de gemeente. Een rechthoekig kasteel grotendeels uit het tweede tot derde kwart van de 18e eeuw, binnen rechthoekige omgrachting aansluitend bij Grote Schijn. L-vormige aanhorigheden namelijk hovenierswoning, stalling en koetshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) gelegen binnen de omgrachting aan oostzijde. Dubbele eikendreef naar Schildesteenweg axiaal op ingangstravee van het kasteel.
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/13982.

Kasteel Doggenhout (privé bezit)

Ten zuiden van de dorpskern gelegen waterkasteel uit de 14e en de 17e eeuw, met vierkante plattegrond. Omhaagd domein met grasperk rondom het kasteel, eertijds toegankelijk via Ranstsesteenweg met neogotisch poortgebouw van circa 1880.
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/13811.

Kasteel Vrieselhof 

In de vallei van het Groot Schijn, waar Antwerpen eindigt en de Kempen beginnen, ligt het indrukwekkend rustig kasteeldomein Vrieselhof. De stilte is er bijna tastbaar. Door een verscheidenheid aan biotopen, krijgt het ieder seizoen een andere aanblik.
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof.html

Monumenten  

Fort van Broechem  Niet voor publiek toegankelijk.

Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Werken aangevat in 1909 en nog niet voltooid bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De betonnering van de koepels was nog niet voltooid en werd toen afgewerkt met voorhanden zijnde materialen. Door Duitsers gebombardeerd en fel beschadigd op 6 oktober 1914. Fort werd gedeklasseerd bij regentsbesluit van 2 april 1947. Heden maakt het deel uit van de Engelse militaire basis.
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/84257

Fort Oelegem 

Tussen april en oktober geeft de Werkgroep Fort Oelegem rondleidingen (op afspraak) in het fort en leer je er over het leven van de vleermuizen. Op de vleermuizen infoavonden van juni t.e.m. augustus kan je vleermuizen spotten met een batdetector. Van oktober tot april is het fort helemaal van de vleermuizen. Ideaal voor een lange winterslaap! Buiten de jaarlijkse activiteiten kan je op afspraak terecht in Fort Oelegem.
www.fortoelegem.be.

Nederhinnehoeve met Boerenkrijgschuur (Kapelstraat). (privébezit)

Oud gemeentehuis Emblem (Gemeentelijk documentatiecentrum)

Dit prachtige gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert van 1896. Herken je de arduinen ridder die op de eerste verdieping de wacht houdt in de nis op de hoek van de Dorpstraat en de Kesselsesteenweg? Het is de heilige Gummarus. Let ook op de mooie smeedijzeren windvaan op de toren.

Dit oude gemeentehuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jaak Winders. Het bestaat uit een vleugel met vierkante toren met zes bouwlagen en een statige bordestrap langs de Dorpstraat en een vleugel langs de Kesselsesteenweg. De dakkapellen zorgen voor een speciaal, rijkelijk effect. Architect J.C. De Dijn zorgde in 1973-1974 voor de verbouwing van het interieur. Het pronkstuk vormt de vroegere raadzaal met hoge gewelven en opvallende schouw.

Stenen Molen

De Stenen Molen van Oelegem is een bovenkruier met een gevlucht van 25.5m. De wieken van de molen reiken tot 27.75m hoog. De muurdikte ter hoogte van de meelzolder bedraagt 1m. Sinds de restauratie van 1997-1998 wordt er elke maand, als het weer het toelaat, veevoeder gemalen. 

Contactpersonen:
Luk Kegeleers 0479 505527 of Luc Verachtert 03 475 16 48.

De heemkundige kring de Brakken, opgericht in 1974, behartigt naast de traditionele werking van een heemkring ook de belangen van de molen. 

De gemeente Ranst kocht de molen aan in 1986 en investeerde in verschillende fasen in de restauratie ervan. De Oelegemse Brakken zijn het gemeentebestuur van Ranst erkentelijk voor alle inspanningen en uitgaven die de gemeente zich getroost om dit stuk historisch verleden te behouden voor het nageslacht. Vanaf de restauratie van 1998 tot nu hebben de Oelegemse molenaars ook regelmatig kleinere en grotere werken en herstellingen uitgevoerd.
https://debrakken.be/over-de-molen/ 

Kerken & kapellen

  • Sint-Pancratiuskerk 
  • Millegemkerk met 18de-eeuws orgel. www.millegemranst.be. 
  • O.L.V. Kerk Broechem met J.B. Forceville orgel. http://www.zilverenorgel.be 
  • Sint- Gummaruskerk 
  • Sint-Gummaruskapel 
  • Kerk Oelegem

    De oplijsting is niet limitatief. 

Bezienswaardigheden

VVW Emblem

De jachthaven situeert zich op het Netekanaal, tussen de sluis van Duffel en de sluis van Viersel. Onze jachthaven beschikt over een aantal bezoekersplaatsen en de nodige faciliteiten: sanitair, douches, elektriciteit en water. Een bezoek aan ons clubschip, ‘den Daauwer’, is zeker een aanrader; de bar is ieder weekend open. Bovendien wordt onze jachthaven omringd door prachtige fietsroutes waarmee
In de maand augustus worden de jaarlijkse havenfeesten georganiseerd.
Meer info: Leo Backer, secretaris, GSM:  0468 129 718 .http://www.jachthavenemblem.be.

Merovingische grafveld (6 de -7de eeuw)

Dat Ranst een rijk verleden heeft, werd in maart 2001 duidelijk. Toen werd tijdens graafwerken heel toevallig een Merovingisch grafveld (6d-7de eeuw) blootgelegd in Broechem. Archeologen stootten er op 233 gewone graven, 40 crematiegraven en 3 graven voor paarden. 

Natuurgebieden/parken/bossen

Zevenbergenbos  - Wandelbos met natuurproject met Galloway runderen

 Het Zevenbergenbos is een prachtig, oud bos in Ranst, deel uitmakend van een complex van meer dan 100 hectare bos aan de rand van de agglomeratie Antwerpen. Al wandelend zie je in het voorjaar bosanemonen en slanke sleutelbloemen die de bosbodem bedekken. In de zomer fladderen er verschillende vlinders in de hooilanden. Kinderen kunnen zich uitleven in het gemeentelijk speelbos.
https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/zevenbergenbos

Provinciaal groendomein Vrieselhof

Het domein telt mooie dreven, waaronder een monumentale beukendreef, twee waterlopen, het Groot Schijn en de Heidebeek, een vijver en een stervormig aangelegd bos.
Drie bewegwijzerde wandelpaden, een wandelpad voor rolstoelgebruikers, bosleerpad en een speelbos (6 ha).  Gegidste rondleidingen zijn mogelijk tussen maart en november.

Het Bezoekerscentrum biedt een jaarlijkse jaarlijkse thematentoonstelling aan voor groepen en passanten.  
http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof.html

Natuurgebied van de Kleine Netevallei en de Molenbeekvallei

Natuurpunt afdeling De Wielewaal beheert verschillende natuurgebieden in de gemeenten Lier, Zandhoven, Berlaar, Nijlen, Broechem en Emblem waarvan het merendeel van de gronden eigendom zijn. Het unieke aan hun afdeling is dat zowel Kleine Nete, Grote Nete als Beneden Nete door het grondgebied stromen. Het beheer van de gebieden wordt behartigd door de zogenaamde beheerteams die bestaan uit vrijwillige medewerkers die ondersteund worden door professionelen.

Begeleide natuurwandelingen in de Kleine Netevallei en de Molenbeekvallei zijn mogelijk.
Groepen van min.8-max. 20 personen (en meer) kunnen een geleide wandeling van 1,5 tot 2 uur reserveren.Er zijn diverse mogelijkheden: Steenbeemden, Anderstad, Kleine Netevallei, Molenbeekvallei, …Ook educatieve rondleidingen voor scholen en andersvaliden zijn mogelijk, mits tijdige reservatie.
http://www.natuurpuntdewielewaal.be 

Openingsuren & contact

Dienst toerisme

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 68 33
e-mail
toerisme@ranst.be

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Door de verstrengde coronamaatregelen is Den Boomgaard momenteel gesloten.

De administratieve diensten zijn wel telefonisch en via mail bereikbaar tijdens de kantooruren.

 

Allierse kapel

Deel deze pagina