Monumenten

Oud gemeentehuis Emblem (Gemeentelijk documentatiecentrum)

Dit prachtige gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert van 1896. Herken je de arduinen ridder die op de eerste verdieping de wacht houdt in de nis op de hoek van de Dorpstraat en de Kesselsesteenweg? Het is de heilige Gummarus. Let ook op de mooie smeedijzeren windvaan op de toren.

Dit oude gemeentehuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jaak Winders. Het bestaat uit een vleugel met vierkante toren met zes bouwlagen en een statige bordestrap langs de Dorpstraat en een vleugel langs de Kesselsesteenweg. De dakkapellen zorgen voor een speciaal, rijkelijk effect. Architect J.C. De Dijn zorgde in 1973-1974 voor de verbouwing van het interieur. Het pronkstuk vormt de vroegere raadzaal met hoge gewelven en opvallende schouw.

Stenen Molen

De Stenen Molen van Oelegem is een bovenkruier met een gevlucht van 25,5 m. De wieken van de molen reiken tot 27,75 m hoog. De muurdikte ter hoogte van de meelzolder is 1 m. Sinds de restauratie van 1997-1998 wordt er elke maand, als het weer het toelaat, veevoeder gemalen. 

De heemkundige kring de Brakken, opgericht in 1974, neemt naast de traditionele werking van een heemkring ook de belangen van de molen op zich.

Contactpersonen:

  • Luk Kegeleers 0479 505527
  • Luc Verachtert 03 475 16 48

Contact

Adres
Gemeenschapscentrum Den Boomgaard Antwerpsesteenweg 43 , 2520 Ranst
Tel.
Naar top