Monumenten

Broechem

Fort van Broechem  Niet voor publiek toegankelijk.

Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Werken aangevat in 1909 en nog niet voltooid bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De betonnering van de koepels was nog niet voltooid en werd toen afgewerkt met voorhanden zijnde materialen. Door Duitsers gebombardeerd en fel beschadigd op 6 oktober 1914. Fort werd gedeklasseerd bij regentsbesluit van 2 april 1947. Heden maakt het deel uit van de Engelse militaire basis.
www.inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten

Nederhinnehoeve met Boerenkrijgschuur (Kapelstraat, privébezit)
Oelegem

Fort Oelegem 

Tussen april en oktober geeft de Werkgroep Fort Oelegem rondleidingen (op afspraak) in het fort en leer je er over het leven van de vleermuizen. Op de vleermuizen infoavonden van juni t.e.m. augustus kan je vleermuizen spotten met een batdetector. Van oktober tot april is het fort helemaal van de vleermuizen. Ideaal voor een lange winterslaap! Buiten de jaarlijkse activiteiten kan je op afspraak terecht in Fort Oelegem.
www.fortoelegem.be

Stenen Molen

De Stenen Molen van Oelegem is een bovenkruier met een gevlucht van 25.5m. De wieken van de molen reiken tot 27.75m hoog. De muurdikte ter hoogte van de meelzolder bedraagt 1m. Sinds de restauratie van 1997-1998 wordt er elke maand, als het weer het toelaat, veevoeder gemalen. 

Contactpersonen:
Luk Kegeleers 0479 505527 of Luc Verachtert 03 475 16 48.

De heemkundige kring de Brakken, opgericht in 1974, behartigt naast de traditionele werking van een heemkring ook de belangen van de molen. 

De gemeente Ranst kocht de molen aan in 1986 en investeerde in verschillende fasen in de restauratie ervan. De Oelegemse Brakken zijn het gemeentebestuur van Ranst erkentelijk voor alle inspanningen en uitgaven die de gemeente zich getroost om dit stuk historisch verleden te behouden voor het nageslacht. Vanaf de restauratie van 1998 tot nu hebben de Oelegemse molenaars ook regelmatig kleinere en grotere werken en herstellingen uitgevoerd.
www.debrakken.be 

Emblem

Oud gemeentehuis Emblem (Gemeentelijk documentatiecentrum)

Dit prachtige gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert van 1896. Herken je de arduinen ridder die op de eerste verdieping de wacht houdt in de nis op de hoek van de Dorpstraat en de Kesselsesteenweg? Het is de heilige Gummarus. Let ook op de mooie smeedijzeren windvaan op de toren.

Dit oude gemeentehuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jaak Winders. Het bestaat uit een vleugel met vierkante toren met zes bouwlagen en een statige bordestrap langs de Dorpstraat en een vleugel langs de Kesselsesteenweg. De dakkapellen zorgen voor een speciaal, rijkelijk effect. Architect J.C. De Dijn zorgde in 1973-1974 voor de verbouwing van het interieur. Het pronkstuk vormt de vroegere raadzaal met hoge gewelven en opvallende schouw.

Openingsuren & contact

Dienst toerisme

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 68 33
e-mail
toerisme@ranst.be

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Door de verstrengde coronamaatregelen is Den Boomgaard momenteel gesloten.

De administratieve diensten zijn wel telefonisch en via mail bereikbaar tijdens de kantooruren.

 

Deel deze pagina