Voorlopig rijbewijs model M18

Maak een afspraak Voorlopig rijbewijs online aanvragen

Inhoud

Een voorlopig rijbewijs is een leerdocument. Het geeft je de toelating om met een voertuig op de openbare weg te rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen.

Met een voorlopig rijbewijs M18 kan je zonder begeleider je scholing voltooien om een rijbewijs voor een auto (categorie B) te behalen. Met dit voorlopig rijbewijs mag je niet rijden van 22 uur tot 6 uur op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van feestdagen en feestdagen. 

Ten vroegste 3 maanden na afgiftedatum van je voorlopig rijbewijs kan je je praktijkexamen afleggen. Het voorlopig rijbewijs M18 is 18 maanden geldig.

Dit voorlopig rijbewijs kan je niet vernieuwen of verlengen. Je kan wel je voorlopig rijbewijs M18 eenmalig omwisselen voor een voorlopig rijbewijs M36 (met begeleider).

Voorwaarden

  • je moet minimum 18 jaar oud zijn;
  • je bent niet langer dan 3 jaar geleden geslaagd zijn voor het theoretisch examen.
  • je hebt minstens 20 uur rijlessen gevolgd bij een erkende rijschool en je hebt hiervoor een bekwaamheidsattest van de rijschool ontvangen hebben.

Procedure

Je kan je eerste voorlopig rijbewijs type M18 ook eenvoudig aanvragen via de online applicatie BelDrive.

Wat heb je nodig?

  • Een verbinding via je eID of via itsme (personen jonger dan 18 jaar of personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen);
  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs) waarop het resultaat van de leestest is vermeld;
  • Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur).

Best neem je een foto of scan je deze documenten voordat je de applicatie start.

Wat meebrengen

  • identiteitskaart;
  • een recente pasfoto als de foto op je identiteitskaart niet meer gelijkend is. Dit is niet van toepassing als je je rijbewijs online aanvraagt;
  • het aanvraagformulier afgeleverd door het examencentrum met datumstempel van het geslaagde theoretisch examen dat niet ouder is dan 3 jaar.

Kostprijs

€ 20 te betalen met bancontact.

Contact

Adres
Administratief centrum Gustaaf Peetersstraat 7 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Naar top