Bibliotheek der Vlaamse Klassiekers

De Vlaamse tijdloze auteurs te allen tijde ter beschikking houden, los van hitgevoeligheid en plaatsgebrek. Dat was het idee achter de Bibliotheek der Vlaamse Klassiekers die in 2011 door het provinciebestuur van Antwerpen geopend werd. De collectie kreeg een stek in de raadzaal van het kasteel Vrieselhof in Ranst. Na de verhuizing van het Provinciaal Bibliotheekcentrum uit dat kasteel, werd de collectie in 2015 aan het gemeentebestuur van Ranst in bruikleen gegeven.

De collectie kon wel bewaard blijven in de speciaal daarvoor gemaakte wandkasten in het Vrieselhof.

De Erfgoedraad heeft het intussen mogelijk gemaakt om de 824 boeken van 155 verschillende auteurs digitaal op te zoeken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Atomisdatabank (gdc.atomis.be) die ook de inventaris van de archieven van het gemeentelijk Documentatiecentrum ontsluit. Via deze databank kunnen geïnteresseerden de boeken van de Bibliotheek der Vlaamse Klassiekers ook reserveren. Twee weken later kan het aangevraagde boek dan opgehaald worden in de hoofdbibliotheek van Ranst.

Via een formulier van het Gemeentelijk Documentatiecentrum Ranst kan je online een boek reserveren.

Je krijgt dan per mail een bevestiging van je aanvraag.

Vervolledig de collectie!

Van de oorspronkelijke lijst van Vlaamse klassiekers die het Letterenhuis opmaakte ontbreken er nog altijd een 150-tal boeken. De onderstaande lijst (pdf) met ontbrekende werken werd dan ook op de gemeentelijke website gepubliceerd met als doel om via schenking de verzameling aan te vullen en te vervolledigen.

Wil jij zo'n titel schenken? Mail dan naar jan.geudens@ranst.be

 

Openingsuren & contact

Gemeentelijk Documentatiecentrum

adres
Dorpstraat 432520 Ranst (Emblem)
Tel. tel.
03 488 64 86
e-mail
documentatiecentrum@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9.30 tot 16 uur

Je kan hier terecht op woensdag van 10 tot 15.30 uur, telefonisch ook op woensdag bereikbaar via het telefoonnummer 03 488 64 86.

foto bib

Deel deze pagina