Kastelen

Op verschillende plaatsen in Ranst kan je nog beschermd erfgoed bewonderen. Oude hoeves en schuren zoals de Cijnshoeve of de Nederhinnehoeve wisselen af met majestueuze kastelen en hoven van playsantie. De meeste kastelen zijn in privé bezit en niet toegankelijk voor het grote publiek. 

Bossenstein (privé bezit)

Het kasteel Bossenstein met zijn massieve meestertoren of Donjon duikt al op in een brief uit 1343 waarin staat dat Joannes de Busco - Jan van den Bossche - de eigenaar is. Mogelijk gaf die familie het slot zijn naam: de stenen woning van de familie van den Bossche. Bossenstein is beschermd als monument.

In de schaduw van het fabuleus kasteel Bossenstein vind je een golfterrein met 27 holes. Er is ook een stijlvol restaurant waar je terecht kan voor een lunch of een idyllisch etentje.
www.bossenstein.be

Broechemhof (privé bezit)

In de 15e eeuw stond hier een versterkte hoeve met een gracht rond. Jacques le Roy, een van de bewoners, liet in 1694 een prachtig album uitgeven met gravures van alle kastelen en domeinen in het hertogdom Brabant.

De beroemdste bewoner was Philips le Roy, heer van Broechem en Oelegem, die hier een echt kasteel liet bouwen, het Broechemhof. Vandaag de dag is het Broechemhof beschermd als monument.

Hof Zevenbergen met O.L.V. grot

In de middeleeuwen stond hier waarschijnlijk een donjon. Maar het hoofdgebouw dat je nu ziet, is niet meer het oorspronkelijke kasteel uit 1233 of een van de latere verbouwingen. Het sierlijke, 18e eeuwse kasteel in rococostijl ging in 1914 in de vlammen op. Voor ze zich moesten terugtrekken voor het oprukkende Duitse leger schoten de Belgische troepen het om strategische redenen in brand. Pas in 1968 werd de ruïne gesloopt en vervangen door de gebouwen die je nu ziet. De mooie smeedijzeren poort en de twee dienstgebouwen vooraan zijn nog wel origineel uit de 18e eeuw. Momenteel is het een bezinningshuis van de zuster van het Convent van Bethlehem. Tegenover de ingang van het kasteel vind je de pittoreske 'grot van Lourdes' uit 1952.  
www.hofzevenbergen.com

Nabij het kasteel vind je het even indrukwekkende Zevenbergenbos, in beheer door Natuurpunt Zevenbergenbos.
www.natuurpunt.be/natuurgebied/zevenbergenbos.

Kasteel Doggenhout (privé bezit)

Ten zuiden van de dorpskern van Ranst gelegen waterkasteel uit de 14e en de 17e eeuw, met vierkante plattegrond. Omhaagd domein met grasperk rondom het kasteel, eertijds toegankelijk via Ranstsesteenweg met neogotisch poortgebouw van circa 1880.
www.inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten.

Kasteel Bleyckhof (privé bezit)

Voormalige linnenblekerij van 1748, gelegen in de beboste vallei van de Grote Schijn ten noorden van de gemeente. Een rechthoekig kasteel grotendeels uit het tweede tot derde kwart van de 18e eeuw, binnen rechthoekige omgrachting aansluitend bij Grote Schijn. L-vormige aanhorigheden namelijk hovenierswoning, stalling en koetshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) gelegen binnen de omgrachting aan oostzijde. Dubbele eikendreef naar Schildesteenweg axiaal op ingangstravee van het kasteel.
www.inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten.

Kasteel Vrieselhof

In de vallei van het Groot Schijn, waar Antwerpen eindigt en de Kempen beginnen, ligt het indrukwekkend rustig kasteeldomein Vrieselhof. De stilte is er bijna tastbaar. Door een verscheidenheid aan biotopen, krijgt het ieder seizoen een andere aanblik.
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof.html

Openingsuren & contact

Dienst toerisme

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 206 09 23
e-mail
toerisme@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur

Deel deze pagina