Identiteitskaart verloren of gestolen

Inhoud

Ben je je Belgische identiteitskaart (eID, Kids-ID), paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Dan kan je gratis bellen naar DOCSTOP op 0800 2123 2123 om je kaart te blokkeren. Als je het gratis nummer niet kan bereiken, moet je bellen naar het nummer 02 518 2123. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van je document en de eventuele financiĆ«le gevolgen.

  • In geval van diefstal moet je onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens aangifte van de diefstal doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij je lokale politie.
  • In geval van verlies moet je onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens het verlies melden op je gemeentehuis. Buiten de openingstijden kan je bij de politie terecht voor een voorlopig attest.
  • Als het verloren document een verblijfstitel is, moet je altijd eerst aangifte van het verlies doen bij de politie voordat je naar het gemeentehuis gaat.

Identiteitsbewijs teruggevonden?

Opgelet! Een als verloren of gestolen gesignaleerd paspoort of eID is niet langer geldig. Zelfs als je het document terugvindt, mag je het niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar Belgiƫ moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

Procedure

Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart, moet je altijd een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de dienst burgerzaken. Ze wordt dus niet automatisch opnieuw gemaakt! Maak hiervoor eerst een afspraak via het E-loket.

Gerelateerde items

Contact

Adres
Administratief centrum Gustaaf Peetersstraat 7 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16 uur
Naar top