Huisnummer aanvragen

Inhoud

Heb je een bouwgrond gekocht, maar weet je niet wat je huisnummer wordt? Verbouw je een eengezinswoning tot een meergezinswoning? Of denk je dat je een extra huisnummer nodig hebt, voor een stal, een bedrijf, een vzw,...? Vraag je huisnummer dan aan bij de gemeente.

Elk gebouw moet voorzien zijn van een huisnummer, niet alleen gezinswoningen, maar ook gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik. Het vaststellen en wijzigen van de nummering van huizen en gebouwen is een bevoegdheid van het gemeentebestuur.

Procedure

Je vraagt het huisnummer aan bij de gemeente:

  • Bij nieuwbouw vraag je een nieuw huisnummer aan voor elke nieuwe woning.
  • Bij een verbouwing van een bestaande woning met één huisnummer naar meer woongelegenheden moet je verschillende huisnummers aanvragen, zodat de woongelegenheden erkend kunnen worden als aparte wettelijke verblijfplaatsen.

Het gemeentebestuur wijst je een of meer huisnummers toe. Als je eigenaar bent van het gebouw, dan moet je zelf het toegekende nummer aanbrengen op een plaats die goed zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Waar hang ik mijn huisnummerplaatje?

Houd rekening met volgende richtlijnen als je je huisnummerplaatje ophangt:

  • Hang je huisnummer bij voorkeur op de brievenbus, op een hoogte tussen 50 en 150 cm gemeten vanaf de grond.
  • Als het plaatje niet op de brievenbus past, hang het dan op de voorgevel van het gebouw als dat op minder dan 8 meter van de straat staat. Staat je voordeur in de voorgevel, hang dan bij voorkeur je huisnummer daarnaast op op een hoogte tussen 150 en 200 cm van de grond. Want dat is de plaats waar je eerst kijkt als je een nummer zoekt.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Naar top