Hondenlosloopzones

Honden zijn welkom in onze gemeente!

Het is prettig wandelen in Ranst, ook met je hond. In het bos, het park of de Netedijk, samen op stap, dat geeft je energie.

Elke hond wil wel eens goed rennen, maar dat mag zeker niet overal. Op de openbare weg, in parken en plantsoenen en zeker in natuurgebieden; net als in de rest van Vlaanderen geldt aanlijnplicht en moet je je hond aan de leiband houden.

Omdat we regelmatig de vraag krijgen van bewoners waar er met de hond gewandeld kan worden zonder dat ze aangelijnd zijn en om het samenleven van hondenbaasjes en hun omgeving te bevorderen, hebben we verschillende hondenlosloopzones aangelegd. Daar mag je hond naar hartenlust vrij rennen en spelen.

Hondenlosloopzones zijn geen toiletten, ook hier geldt opruimplicht van de hondendrollen. We hebben hiervoor, speciaal voor hondenpoepzakjes ontwikkelde, hondenpoepbuizen aan elke losloopzone geplaatst.

Voor wie

Volgende losloopzones werden aangelegd:

 • in deelgemeente Emblem aan de Dorpsstraat (sportterreinen Sint-Gummarusveld)
 • in deelgemeente Oelegem aan de Kerkhoflei (achter de molen)
 • in deelgemeente Broechem (domein Moervelden)

Een overzicht van alle zones vind je ook op ons interactief stratenplan (duid kaartlaag hondenlosloopzone aan in linkermenu).

Bij de keuze van de percelen hebben we geopteerd voor een locatie vlak bij het centrum van elke deelgemeente zodat de zones voor iedereen bereikbaar zijn, ook voor bewoners zonder auto.

Op domein Moervelden werd een grote losloopzone aangelegd waar de grotere honden naar hartenlust kunnen los lopen. Ook de kleinere viervoeters zijn hier uiteraard welkom. Deze losloopzone ligt verder van de dorpskern doch voldoende parking is hier voorhanden.

Voorwaarden

Er gelden wel een aantal spelregels in de losloopzones:

 • Je hond mag hier vrij rondlopen, maar hou je dier wel steeds in de gaten
 • Respecteer andere hondenbaasjes en hun honden, hou het veilig voor iedereen
 • Denk aan de buren, vermijd lawaai, zeker tussen 22 en 7 uur
 • Agressieve of zieke honden zijn niet welkom. Ook dieren met vlooien of parasieten en loopse teven hou je best uit de buurt
 • Een hondenlosloopzone is GEEN hondentoilet. Hondenpoep ruim je altijd op. Neem daarom altijd enkele hondenpoepzakjes mee. Je kan deze deponeren in een speciaal daarvoor voorziene hondenpoepbuis 
 • Sluit steeds het poortje na je bezoek
 • Schade of andere problemen in en rond de losloopzone kan je melden via omgeving@ranst.be of 03 470 10 83
 • Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor aangerichte schade

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Van den Nestlaan 1102520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur

Door de coronamaatregelen vragen wij je om je bezoek aan het gemeentehuis, het ocmw en andere gemeentediensten zoveel mogelijk uit te stellen.
Voor dringende zaken en als het echt niet anders kan, maak je een afspraak met de betrokken dienst(en).

hond in hondenlosloopzone

Deel deze pagina