Historische gebouwen tussen bloesems

Broechem
 

Golfen rond het kasteel Bossenstein

Oelegemsesteenweg 37E

KP 64

 

Het kasteel Bossenstein met zijn massieve meestertoren of Donjon duikt al op in een brief uit 1343 waarin staat dat Joannes de Busco - Jan van den Bossche - de eigenaar is. Mogelijk gaf die familie het slot zijn naam: de stenen woning van de familie van den Bossche. Bossenstein is beschermd als monument.

In de schaduw van het fabuleuze kasteel Bossenstein vind je een golfterrein met 27 holes. Er is ook een stijlvol restaurant waar je terecht kan voor een lunch of een idyllisch etentje.

Kasteel Broechemhof

Broechemhof 10

KP 64-35-50

 

In de 15e eeuw stond hier een versterkte hoeve met een gracht rond. Jacques le Roy, een van de bewoners, liet in 1694 een prachtig album uitgeven met gravures van alle kastelen en domeinen in het hertogdom Brabant.

De beroemdste bewoner was Philips le Roy, heer van Broechem en Oelegem, die hier een echt kasteel liet bouwen, het Broechemhof. Vandaag de dag is het Broechemhof beschermd als monument.

Ranst (Millegem)
 

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen

Sint Antoniusstraat zonder nummer

KP 84-01

Op een plateau omgeven door lindebomen staat daar plots het schattige kerkje van Millegem. Het kerkje is een van de oudste in de streek: in de middeleeuwen zou hier de eerste parochiekerk van Ranst gebouwd zijn. Heel bijzonder is de Sint-Antoniusviering op  de eerste zondag na 16 januari. Na de eucharistieviering worden een aantal offergaven per opbod verkocht, zoals taarten, bloemen en … een varkenskop. Sint-Antonius is dan ook de patroonheilige van het vee en de vruchten der aarde.

Vzw Millegemvrienden organiseert er sinds 1986 'winterconcerten'. Dankzij de uitzonderlijke akoestiek lokken die klassieke concerten volk van heinde en ver.

Emblem
 

Sint-Gummaruskapel, een mirakelbron

Dorpstraat zonder nummer

KP 36-92

 

Volgens de legende liet de Heilige Gummarus op deze plaats een bron ontspringen om de dorstige maaiers te helpen. De kapel over de bron is wellicht opgericht na 1675. Na een aantal mirakels groeide ze uit tot een populair bedevaartsoord. In 1477 kwam er een kapel over de bron, die in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en heropgebouwd werd. Ook nu nog is er elk jaar een Sint-Gummarusprocessie vanuit Lier… en terug. De kapel en haar omgeving zijn beschermd als cultuurhistorisch landschap.

Oud gemeentehuis Emblem

Dorpstraat 43

KP 36-92

 

Dit prachtige gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert van 1896 tot 1902. Herken je de arduinen ridder die op de eerste verdieping de wacht houdt in de nis op de hoek van de Dorpstraat en de Kesselsesteenweg ? Het is de heilige Gummarus. Let ook op de mooie smeedijzeren windvaan op de toren.

Dit oude gemeentehuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jaak Winders. Het bestaat uit een vleugel met vierkante toren met zes bouwlagen en een statige bordestrap langs de Dorpstraat en een vleugel langs de Kesselsesteenweg. De dakkapellen zorgen voor een speciaal, rijkelijk effect. Architect J.C. De Dijn zorgde in 1973-1974 voor de verbouwing van het interieur. Het pronkstuk vormt de vroegere raadzaal met hoge gewelven en opvallende schouw.

   
Lier
 

Schoon Lier

KP 91-87, met aanlooproute 89-88

 

In Lier kan je genieten van vele erfgoedpareltjes. De gildehuizen, het rococostadhuis op de Grote Markt, de hooggotische Sint-Gummaruskerk en de Zimmertoren met zijn astronomisch horloge zijn er maar enkele.

Genieten kan je ook van de rust en stilte in de smalle straatjes van het begijnhof dat als UNESCO Werelderfgoed erkend is.

 

Openingsuren & contact

Dienst toerisme

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 206 09 23
e-mail
toerisme@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen gesloten

Het Gemeenschapscentrum is geopend op de hier getoonde momenten of op afspraak.

 

Kasteel Bossenstein © S. Correwyn

Deel deze pagina