Groene voortuin

Een waterdoorlatende voortuin draagt bij tot meer waterinfiltratie. Daarnaast heeft de groene beplanting een afkoelend effect, en vergroot het de biodiversiteit. Dat is goed voor natuur én mens.

Gemeentelijke bouwrichtlijnen

De gemeentelijke bouwrichtlijnen specifieren dat in de voortuinstrook enkel de strikt noodzakelijke verhardingen voor toegangen (toegang tot de garage maximum 3 meter breed, toegang tot de woning maximum 1,5 meter breed) en opritten aangelegd mogen worden, en van vergunning vrijgestelde aanhorigheden zoals brievenbussen. Minstens 50% van de voortuinstrook moet met groene beplanting aangelegd en onderhouden worden.

Klimaatsubsidie

Het gemeentebestuur van Ranst stimuleert het ontharden van een verharde voortuin via de klimaatsubsidie voor de ontharding van voortuinen.

7 Tips voor een heerlijke voortuin

Vind je het moeilijk om de juiste planten voor je voortuin te kiezen? Je bent niet alleen. Een voortuin heeft niet zo veel plaats en je wil er misschien ook vuilbakken en fietsen in kwijt. Je wil wel wat privacy, maar de zon moet nog binnen kunnen schijnen. Wij geven acht tips om je voortuin in te richten. 
 
Tip 1 - Verhard niet meer dan absoluut nodig om deur en garage te bereiken

Blijven er maar smalle strookjes over voor wat groen? Geen nood, dat is ook de moeite.

Tip 2 - Combineer verschillende hoogtes van beplanting
Bodembedekkers en lage struiken (of een heuveltje) zorgen voor meer reliëf dan gemaaid gras. Ze doen de voortuin groter lijken. Hoge beplanting zorgt dan weer voor een groener straatbeeld. Heb je geen plaats voor een grote struik of een boom? Probeer het dan met een klimplant aan de gevel.
Tip 3 - Combineer voorjaarsbloeiers en wintergroen
Het is fijn als de tuin heel het jaar op een of andere manier siert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de bodem in de winter niet kaal is. Gebruik daarom veel bodembedekkers, waarvan een deel best groenblijvend. Let op, enkel groenblijvende planten zetten kan een somber beeld opleveren.
Tip 4 - Gluur eens bij de buren
Hebben de buren planten die ook bij jou zouden passen? Overweeg dan om iets van bij hen ook in je eigen tuin te laten terugkomen. Zo vorm je een evenwichtiger straatbeeld.
Tip 5 - Zet je accent
Een opvallende vorm of kleur kan het verschil maken. Toch overdrijf je best niet. Je accent komt nog meer tot zijn recht als je er achter of rondom een vlak met dezelfde planten zet.
Tip 6 - Kies de planten op maat van het tuintje
In de voortuin moeten de planten niet te groot worden, maar vooral decoratief zijn. Mooie struiken zijn daarom soms een interessant alternatief voor een boom, zeker als je iets aantrekkelijks wil aanbieden op ooghoogte.
Tip 7 - Wees zuinig op de snoeischaar
Er zijn al zo veel strakke lijnen in het straatbeeld. Kies daarom planten die zelfs volgroeid nog prima in je tuintje zullen passen. Dan hoef je ze niet te snoeien.
 
 

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Van den Nestlaan 1102520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen gesloten

Wij werken op afspraak.

Een afspraak maken doe je bij voorkeur online of via 03 470 10 83.

Een kleurrijke voortuin in Ranst

Deel deze pagina