Groene voortuin

Inhoud

Een waterdoorlatende voortuin draagt bij tot meer waterinfiltratie. Daarbij opteer je liefst voor beplanting in volle grond in plaats van een waterdoorlatende verharding. Immers heeft de groene beplanting een afkoelend effect, en vergroot het de biodiversiteit en de CO2-opname. Dat is goed voor natuur, klimaat én mens.

In principe hanteren we in Ranst de 50% regel: maximum 50% van de oppervlakte van de voortuin mag worden verhard door klinkers, tegels, grind e.d. 

Tips voor een heerlijke voortuin

Vind je het moeilijk om de juiste planten voor je voortuin te kiezen? Je bent niet alleen. Een voortuin heeft niet zo veel plaats en je wil er misschien ook vuilbakken en fietsen in kwijt. Je wil wel wat privacy, maar de zon moet nog binnen kunnen schijnen. We geven zeven tips om je voortuin in te richten. 

Tip 1 - Verhard niet meer dan absoluut nodig om deur en garage te bereiken

Blijven er maar smalle strookjes tussen de paden of de tegels over voor wat groen? Geen nood, dat is ook de moeite en geeft je verhardingen een meer natuurlijke look.

Tip 2 - Combineer verschillende hoogtes van beplanting

Bodembedekkers en lage struiken of een heuveltje zorgen voor meer reliëf dan gemaaid gras. Ze doen de voortuin groter lijken. Hoge beplanting zorgt dan weer voor een groener straatbeeld. Heb je geen plaats voor een grote struik of een boom? Probeer het dan met een klimplant aan de gevel.

Tip 3 - Combineer voorjaarsbloeiers en wintergroen

Het is fijn als de tuin heel het jaar op een of andere manier siert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de bodem in de winter niet kaal is. Dat helpt ook tegen ongewenst onkruid. Gebruik daarom veel bodembedekkers, waarvan een deel best groenblijvend. Let op, enkel groenblijvende planten zetten kan een somber beeld opleveren.

Tip 4 - Gluur eens bij de buren

Hebben de buren planten die ook bij jou zouden passen? Overweeg dan om iets van bij hen ook in je eigen tuin te laten terugkomen. Zo vorm je een evenwichtiger straatbeeld.

Tip 5 - Zet je accent

Een opvallende vorm of kleur kan het verschil maken. Toch overdrijf je beter niet. Je accent komt nog meer tot zijn recht als je er achter of rondom een vlak met dezelfde planten zet.

Tip 6 - Kies de planten op maat van het tuintje

In de voortuin moeten de planten niet te groot worden, maar vooral decoratief zijn. Mooie struiken zijn daarom soms een interessant alternatief voor een boom, zeker als je iets aantrekkelijks wil aanbieden op ooghoogte.

Is je voortuin wel groot genoeg, kan een boom het straatbeeld zeker ook ten goede komen!

Tip 7 - Wees zuinig op de snoeischaar

Er zijn al zo veel strakke lijnen in het straatbeeld. Kies daarom planten die zelfs volgroeid nog prima in je tuintje zullen passen. Dan hoef je ze niet te snoeien en bespaar je jezelf werk.

Voorwaarden

De gemeentelijke bouwrichtlijnen specifiëren dat in de voortuinstrook enkel de strikt noodzakelijke verhardingen voor toegangen (toegang tot de garage maximum 3 meter breed, toegang tot de woning maximum 1,5 meter breed) en opritten mogen aangelegd worden, en van vergunning vrijgestelde aanhorigheden zoals brievenbussen.

Minstens 50% van de voortuinstrook moet met groene beplanting aangelegd en onderhouden worden.

Financiële voordelen

Het gemeentebestuur van Ranst stimuleert het ontharden van een verharde voortuin via de klimaatsubsidie voor de ontharding van voortuinen.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Naar top