Groeipakket

Inhoud

Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind, zoals de zorgtoeslag, de sociale toeslag, de schooltoeslag en de kinderopvangtoeslag. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat je krijgt, hangt dus af van je situatie. 

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin. Je blijft dan minstens één jaar aangesloten.

Procedure

  • Krijg je een nieuw kindje, dan mag je rechtstreeks contact opnemen met de uitbetaler van je keuze. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan gaan al je kinderen automatisch naar deze uitbetaler.
  • Zwanger van je eerste kindje? Proficiat! Het Groeipakket voorziet een bedrag dat je al kan aanvragen vóór je kind geboren is: het startbedrag. Je kunt het startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket. Vraag je het startbedrag vóór de geboorte aan, dan moet je je uitbetaler ook een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum bezorgen. Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum.

Wat als mijn kind +18 is?

De folder in bijlage bevat informatie op maat van studenten en werkzoekende schoolverlaters. Lees hem zeker, zodat je weet waar je rekening mee moet houden om een terugbetaling te vermijden. Je kan ook alle voorwaarden en een aantal bijzondere situaties raadplegen op www.groeipakket.be. Daar vind je altijd de meest recente informatie.

Ook goed om te weten: studenten vanaf 18 jaar die werken met een studentenovereenkomst mogen voortaan 600 uur per jaar werken i.p.v. 475 uur.  Ze kunnen dit zelf opvolgen via www.studentatwork.be.

Meer info

Vragen over het Groeipakket? Neem contact op via info@groeipakket.be, of bel het nummer 1700.

Bekijk ook

www.groeipakket.be

Downloads

Naar top