Inhoud
Een gemachtigd opzichter (GO) helpt voetgangers bij het oversteken. Dat kan bij een zebrapad zijn, maar ook elders. Hij mag daarbij het verkeer stilleggen en aanwijzingen geven ter bescherming van de kinderen. Kortom, een top vrijwilligersjob met een groot maatschappelijk nut.
In onze politiezone hebben we een fantastisch team GO’s. Stuk voor stuk geëngageerde inwoners die actief een steentje bijdragen aan een veiliger verkeer. En dat team willen we uitbreiden, zodat we schoolkinderen op de meest risicovolle oversteekplaatsen kunnen blijven helpen.
Wat doet een gemachtigd opzichter?
De gemachtigd opzichter:
- kan het verkeer stilleggen om groepen te laten oversteken;
- kan mensen verbieden om over te steken, zolang de verkeersomstandigheden niet optimaal zijn;
- mag ‘aanwijzingen’ geven, suggesties om iets te doen of niet te doen. Deze aanwijzingen moeten in overeenstemming zijn met de geldende verkeerstekens en hebben nooit de waarde of bindende kracht van een bevel;
- kan een overtreding aangeven bij de politie of formeel klacht indienen.
Een GO heeft dus niet dezelfde bevoegdheden als een agent. Hij mag geen proces-verbaal opstellen of een identiteitscontrole uitvoeren.
Word jij gemachtigd opzichter in onze gemeente?
Hoe meer GO’s, hoe veiliger onze gemeente. Jij zorgt ervoor dat de leerlingen ’s morgens veilig kunnen oversteken, de politie zorgt voor een opleiding door verkeersspecialisten en Gemeente Ranst zorgt voor een vrijwilligersvergoeding. Superdeal, toch?
Meer info
Wil je GO worden of wil je eerst nog wat meer info? Wij helpen je graag verder via pz.zara.verkeer@police.belgium.eu of 03 203 37 00.
Voor wie
In principe kan iedereen die 18 jaar is GO worden na een gratis opleiding bij de politie. Daarin wordt vooral aandacht besteed aan verkeersreglementering. Maar minstens zo belangrijk is je houding. Als GO moet je een dunne koord bewandelen tussen sympathie en strengheid. Je moet mensen durven aanspreken op foutief gedrag, en dat is niet altijd vanzelfsprekend.
Na de opleiding krijg je een getuigschrift dat voor onbepaalde duur geldig is. Je wordt aangesteld door de burgemeester, waardoor je in die gemeente ‘gemachtigd’ bent.