Fietsen langs bloesems en fruit

In 2017 werd de route 'Fietsen tussen bloesems en fruit' gelanceerd in Ranst. Deze route  is volledig geënt op de fietsknooppunten van het netwerk 'Kempen'. 
Wil je de 'Bloesemroute' graag verkennen? Check dan zeker onderstaande info. Kijk zeker ook voor vertrek het ganse traject na op fietsnet.be, zodat je beschikt over de meest recente versie van de knooppunten op het fietsknooppuntennetwerk.

De volledige route ‘Fietsen tussen bloesem en fruit' is +/- 41,5 km met een mogelijk verkort traject van 30 km.

Je kan starten op 2 locaties met parking:

  • Gemeenschapscentrum Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst
  • NMBS-station, Leopoldplein 32, 2500 Lier

Fietsverhuur: www.visitlier.be/doen/fietsen/fietsverhuur

Verhuur van fietsen, tandems, E-bikes, trottinettes, kinderstoeltjes en fietskarren voor enkele uren of enkele dagen. 


Scan deze QR code met je Smartphone om de GPX fietsroute te downloaden naar je favoriete Wandel en Fiets App.

Lees hier de brochure of download onderaan de pdf

Startplaats met parking
Gemeenschapscentrum Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst
Of
NMBS-station, Leopoldplein 32, 2500 Lier

Bewegwijzering via de knooppunten
De fietsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk ‘Kempen’. OPGELET! Op deze route zijn 2 extra knooppunten voorzien door Toerisme Provincie Antwerpen nl. knooppunt 56 en knooppunt 16. Onderstaande tekst is up-to-date en kan je printen voor vertrek.

  • Gemeenschapscentrum Den Boomgaard: 64-35-50-36-92-91-87-82-56-83-84-16-01-79-77-84-85
  • Via aanlooproute van het station van Lier: 89-88-91-87-82-56-83-84-16-01-79-77-84-85-64-35-50-36-92-91-88-89

Afstand: +/- 41,5 kilometer
+ aanlooproute NMBS-station Lier: 3 kilometer

Terrein: grotendeels verharde ondergrond

De informatie werd met zorg verzameld. Maar soms veranderen er dingen. Klopt er iets niet (meer), laat het ons dan gerust weten via toerisme@ranst.be.

In het voorjaar tonen de bloesems hun mooiste kleuren. In het najaar zorgt het verse fruit aan de bomen ervoor dat het water je in de mond loopt. Onderweg kan je fruit en vers geperst sap kopen bij de boer aan de typische fruitstalletjes en fruitautomaten. Fietsend tussen de boomgaarden ontdek je veel interessante plaatsen, zoals eeuwenoude burchten en kastelen, oude bossen en knoestige knotwilgen, kapelletjes en zelfs een grot. 

Tip: fietsen en picknicken
Handig én romantisch: dat zijn de picknickmanden gevuld met lokaal lekkers. Op idyllische picknickplaatsen kan je jouw picknickmand verorberen. Bestel ze op tijd: www.ranst.bewww.visitlier.be.
Zoek je zo’n leuke picknickplek voor jou en je kinderen? Het Stadspark van Lier is een heel goeie keuze. Jij bestelt iets lekkers in het Koffiehuisje, terwijl het kleine geweld zich voluit kan geven in de speeltuin. Krijg je er niet genoeg van? Nabij het stadspark ligt ook een minigolf.

Tip: lekkers onderweg
Hopelijk begin je met grote goesting aan je tocht, want onderweg kom je veel, heel veel streekspecialiteiten tegen. In het landelijke Ranst, gekend voor zijn typische fruitteelt kan je appels, peren, aardbeien en kersen kopen recht van bij de teler of les je de eerste dorst met een lokaal fruitsapje. Proef zeker de knoeselkoek, een koekje met kruisbessenvulling! In Lier kan je niet anders dan de Lierse Vlaaikes te proeven. Ideaal met een koffietje erbij! Of waag je je toch al aan een biertje? Keuze genoeg: Caves, Sint-Gummarus, Liter van Pallieter, Den Strooien Hoed, Den Blèèèter. Boechout pronkt met de streekspecialiteiten met de grappigste namen, zoals het biertje Godisvremd, de Dubbel Geflipte Vremdese Poepgelei, de Strange Donkey Gin en de bieren van de Inglorious Brew Stars. En in Wommelgem drink je een Tipsor, een eeuwenoud biertje dat weer springlevend is. Voor meer info over de streekspecialiteiten en onze lievelingsadresjes surf je naar de websites van de deelnemende gemeenten.  

Kinderen fietsen mee met Bieke De Bij
Bieke De Bij neemt je kinderen mee langs de boomgaarden die ze als haar broekzak kent. Logisch, want elk voorjaar vliegt ze van de ene boom naar de andere om nectar en stuifmeel te verzamelen op de fruitbloesems. Ondertussen zorgt ze er ook voor dat de bloemen bevrucht worden en zo kunnen uitgroeien tot lekker fruit. Onderweg geniet ze van het landschap en komt ze heel wat boeiende dieren tegen. Spring op de fiets, volg Bieke De Bij en ontdek het bijzondere leven in de boomgaarden.
Vraag het gratis doe-boekje van Bieke De Bij bij de toeristische dienst of download het gratis!

Een imker bezoeken

Van 1 april tot 30 september kan je - na afspraak - op bezoek bij een imker langs de fietsroute 'Fietsen tussen bloesems en fruit'. Wil je wel eens een bijenstand van dichtbij zien? Benieuwd naar de leefwereld van de honingbijen? Zoek je inspiratie voor een bijenvriendelijke tuin? Neem dan contact op via bezoekeenimker@gmail.com.

Gemeenschapscentrum Den Boomgaard - vroegere fruitmarkt (Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst)
Je vertrekt aan het startbord op de parking van GC Den Boomgaard en volgt achter de sporthal de aanlooproute tot knooppunt 64. 

Tot ver in de 20e eeuw waren Broechem en de omliggende gemeenten gekend als een echte fruitstreek. Dat is grotendeels te danken aan Jef Schelkens, die verschillende soorten fruit, zoals knoesels (stekelbessen) en kersen in Broechem introduceerde. 

Jef Schelkens plantte in 1903 een groot stuk grond vol met jonge stekelbessenstruiken die hij meebracht uit zijn geboortedorp Berchem. Tot grote verwondering van de lokale boeren groeiden zijn stekelbessen zienderogen. Velen volgden zijn voorbeeld. In 1922 leidde de grote fruitverkoop tot de oprichting van een fruitmarkt, die in 1939 uitgroeide tot een volwaardige veiling voor de streek. Vanaf dan bracht iedereen zijn ‘knoesels’ en ander fruit naar de hallen van de veiling. Rond 1990 kocht de gemeente Ranst de veilinghal en gaf ze een nieuwe toekomst als GC Den Boomgaard. Dit modern multifunctioneel complex is dé gedroomde locatie voor vele activiteiten.

Fluiten in de boomgaard
Om zeker te zijn dat de plukkers niet smulden van de kersen liet Jef Schelkens hen regelmatig fluiten tijdens de pluk. Ook onder de bomen mochten geen kersenpitten liggen, want dat betekende dat de plukkers toch van de kersen snoepten. Er zijn veel variëteiten  van zoete kersen. De meest bekende zijn ‘blinkers en torekes’, ‘Bruggers of Tuurkes’. De langste ladder die ooit werd gemaakt voor de pluk was dertien meter lang!


Pomdamoor (Moorstraat 92, 2520 Ranst)
De eerste stopplaats is bij ‘Pomdamoor’, het fruitbedrijf van de familie Notelteirs. Aan het ‘Stalletje’ is het zelfbediening. Je kiest de verse groenten en fruit die je wenst, en stopt gewoon cash geld in het geldkistje. Handig én lekker, toch!

Knooppunt 64
Golfen rond het kasteel Bossenstein (Oelegemsesteenweg 37 E, 2520 Broechem) 
Het kasteel Bossenstein met zijn massieve meestertoren of Donjon duikt al op in een brief uit 1343 waarin staat dat Joannes de Busco – Jan van den Bossche – de eigenaar is. Mogelijk gaf die familie het slot zijn naam: de stenen woning van de familie van den Bossche. Bossenstein is beschermd als monument. 
In de schaduw van het fabuleus kasteel Bossenstein vind je een golfterrein met 27 holes. Er is ook een stijlvol restaurant waar je terecht kan voor een lunch of een idyllisch etentje.

Knooppunt 64-35-50Guido en Greet Vets-Spits (Broechemhof 12, 2520 Ranst)
De 2e stopplaats. Bij Guido en Greet Vets-Spits vinden de kinderen een 3-sterren bijenhotel! Wilde bijen laten er hun eitjes achter in de verschillende holle stengels en gaatjes. 

Je kan er in hun winkel onder meer appels, peren en rode bessen van eigen teelt kopen. Met het fruit van mindere kwaliteit maken ze via de sapmobiel lekkere sapjes en Loonse stroop. Witte bonen, ook wel boerentenen of mollebonen genoemd, zijn hun specialiteit. Bij het telen hechten ze veel belang aan het milieu. Daarom werken ze met nuttige insecten en nemen ze milieubewuste maatregelen. 

Kasteel Broechemhof (Broechemhof 10, 2520 Ranst)
In de 15e eeuw stond hier een versterkte hoeve met een gracht rond. Jacques le Roy, een van de bewoners, liet in 1694 een prachtig album uitgeven met gravures van alle kastelen en domeinen in het hertogdom Brabant. 

De beroemdste bewoner was Philips le Roy, heer van Broechem en Oelegem, die hier een echt kasteel liet bouwen, het Broechemhof. Vandaag de dag is het Broechemhof beschermd als monument.

Knotwilgen aan de Bergsehoeven
In de Bergsehoeven fiets je langs knotwilgen. Ze zijn uitzonderlijk oud. In de holtes van de knotwilgen nestelen vogels, zoals de steenuil. 

Knooppunt 50-36


Lembishop (Broechemsesteenweg, 2520 Emblem, ter hoogte van huisnummer 130)
Stopplaats 3: Tijd voor een pauze! Zet je gezellig neer aan de picknicktafel naast de fruitautomaat van Lembi. Heb je geen fruit bij? Kijk dan in de automaat voor iets lekkers, vers van de boomgaard. Een appel, peer, kersen of een lekker sapje, voor elk wat wils! Vergeet je afval niet mee te nemen.

Knooppunt 36-92
Sint-Gummaruskapel – een mirakelbron (Dorpstraat zonder nummer, 2520 Ranst)
Volgens de legende liet de heilige Gummarus op deze plaats een bron ontspringen om de dorstige maaiers te helpen. De kapel over de bron is wellicht opgericht na 1675. Na een aantal mirakels groeide ze uit tot een populair bedevaartsoord. In 1477 kwam er een kapel over de bron, die in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en heropgebouwd werd. Ook nu nog is er elk jaar een Sint-Gummarusprocessie vanuit Lier… en terug. De kapel en haar omgeving zijn beschermd als cultuurhistorisch landschap.

Oud gemeentehuis Emblem (Dorpstraat 43, 2520 Emblem)
Dit prachtige gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert van 1896. Herken je de arduinen ridder die op de eerste verdieping de wacht houdt in de nis op de hoek van de Dorpstraat en de Kesselsesteenweg? Het is de heilige Gummarus. Let ook op de mooie smeedijzeren windvaan op de toren.

Dit oude gemeentehuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jaak Winders. Het bestaat uit een vleugel met vierkante toren met zes bouwlagen en een statige bordestrap langs de Dorpstraat en een vleugel langs de Kesselsesteenweg. De dakkapellen zorgen voor een speciaal, rijkelijk effect. Architect J.C. De Dijn zorgde in 1973-1974 voor de verbouwing van het interieur. Het pronkstuk vormt de vroegere raadzaal met hoge gewelven en opvallende schouw. 

Knooppunt 92-91Jachthaven Emblem (Liersesteenweg 141, 2520 Ranst)
Stopplaats 4: Ook hier is een idyllisch plekje voorzien om gezellig te picknicken. In tussentijd kan je genieten van de rust en de stilte. Draag zorg voor de natuur en laat geen afval achter. 

Gezellig, rustig en midden in het groen. Zo zouden wij de jachthaven van Emblem omschrijven. De haven ligt aan het Netekanaal, tussen de sluis van Duffel en de sluis van Viersel. De bar van clubschip ‘den Daawer’ is elk weekend open. 

Knooppunt 91-87 (met aanlooproute 89-88)
Schoon Lier
Voor, tijdens of na je fietstocht kan je rondkuieren in ‘Schoon Lier’, zoals schrijver Felix Timmermans zijn geboortestad noemde. Een andere bijnaam voor de stad is Lierke Plezierke. Misschien omdat je hier op zoveel manieren kan genieten? 
- Van lekker eten en drinken, natuurlijk. Verwen jezelf met een Liers Vlaaike of een Liers biertje, zoals Caves, Sint-Gummarus, Liter van Pallieter, Den Strooien Hoed of Den Blèèèter.
- Van de natuur: op de groene vestengordel en langs de Kleine en Grote Nete. 
- Van erfgoed: zoals de gildehuizen, het rococostadhuis op de Grote Markt, de hooggotische Sint-Gummaruskerk en de Zimmertoren met zijn astronomisch horloge. 
- Van de rust en stilte in de smalle straatjes van het begijnhof dat als UNESCO Werelderfgoed erkend is.

Knooppunt 91-87
Van Safi-spoor tot fietspad
Kort voor de Eerste Wereldoorlog liet het Belgisch leger een spoorweg aanleggen vanuit Lier, via Broechem, Ranst, Oelegem en ’s-Gravenwezel naar het fort van Kapellen. Het was de bedoeling om de forten op de fortengordel rond Antwerpen via dit spoor te bevoorraden met manschappen, wapens, voedsel en paarden. Na de oorlog zijn enkel de stukjes Duffel-Lier en Lier-Oelegem overgebleven.

Na 1918 kocht de Société Anversoise Foncière et Industrielle (S.A.F.I.) de lijn om betonnen rioolbuizen vanuit haar fabriek in Oelegem te vervoeren. De spoorweg bleef tot 1970 in gebruik. Nu is het op de oude spoorwegbedding heerlijk en veilig fietsen tussen Ranst en Lier.

Knooppunt 87-82


Alhiers (Hutveld 22, 2520 Ranst)
Stopplaats 5: Francine en Patrick runnen sinds 2009 een bedrijf waar fruit centraal staat. Achter hun pittoreske woning en atelier staan 270 hoogstambomen. Meer dan honderd verschillende soorten fruit groeien er: perziken, kweeperen, pruimen, zoete en zure kersen, appelen en peren. Francine en Patrick hebben ook wijnstokken en verschillende soorten bessen. In de houtwal is ook een echt insectenhotel. Biodiversiteit om u tegen te zeggen. 

Onder de kruinen van het hoogstamfruit groeien ook een heleboel seizoensgroenten. Wim en Joost startten begin 2019 met bioboerderij Oogstappel op de terreinen van Alhiers. Een perfect voorbeeld van hoe landbouw, natuur en ondernemingszin hand in hand gaan. Meer info op www.oogstappel.com

Kampioen zijn is plezant! (Ranstsesteenweg 86, 2520 Ranst)
Waar je nu een golfterrein ziet, lag vroeger het voetbalveld van FC De Kampioenen. Hier vonden tussen 1990 en 2005 de buitenopnames van de populaire TV-serie plaats. Ook de garage van de ‘vijand’ DDT staat er nog vlakbij. 
In de nabijgelegen horecazaak kan je iets drinken of eten en nadien een partijtje minigolf spelen.

Knooppunt 82-56-83
Sportpark Sneppenbos (Vremdesesteenweg 224, 2530 Boechout)
Van de oude militaire domeinen ‘Bulka’ aan de Vremdesesteenweg 224 blijft niet veel over. 
De gemeente Boechout bouwde hier het moderne Sportpark Sneppenbos. Vanop het terras van het sportcentrum kijk je uit over de Molenbeekvallei. In dit natuurgebied van bijna 60 hectare meandert de oude Molenbeek langs bosjes, grassen en amfibiepoelen. Een oud runderras zorgt er voor het onderhoud van de weilanden. In het gebied komen onder andere de torenvalk, sperwer, wielewaal, groene specht, gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, ransuil, kievit, scholekster en blauwe kiekendief broeden. Met een beetje geluk zie je hier ’s morgens vroeg wel eens een kleine ree weghuppelen. Vanuit het sportpark kan je een mooie natuurwandeling maken. 

Knooppunt 83-84
Romantisch Vremde
De dorpskern van Vremde werd onlangs vernieuwd. De oude gevels, die trouwens een beschermd dorpszicht vormen, komen daardoor nog meer tot hun recht. Eens je het dorp verlaat, fiets je letterlijk door de landbouwgeschiedenis van Vremde, met eeuwenoude boerderijen en hoogstamboomgaarden die mooi afwisselen met moderne, strakke appel- en perenboomrijen. 

De neogotische driebeukige kruiskerk Sint-Jan-in-d’-Olie staat centraal op het driehoekige dorpsplein. Samen met het kerkhof, de calvarie, het originele hekwerk en drie gietijzeren wegwijzers, vormt dit een mooi 19e-eeuws geheel. 

Knooppunt 84-16-01
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen (Sint Antoniusstraat zonder nummer, 2520 Ranst)
Op een plateau omgeven door lindebomen staat daar plots het schattige kerkje van Millegem. Het is een van de oudste in de streek: in de middeleeuwen zou hier de eerste parochiekerk van Ranst gebouwd zijn. Heel bijzonder is de Sint-Antoniusviering op  de eerste zondag na 16 januari. Na de eucharistieviering worden een aantal offergaven per opbod verkocht, zoals taarten, bloemen en … een varkenskop. Sint-Antonius is dan ook de patroonheilige van het vee en de vruchten der aarde. 
Vzw Millegemvrienden organiseert er sinds 1986 ‘winterconcerten’. Dankzij de uitzonderlijke akoestiek lokken die klassieke concerten volk van heinde en ver.

Knooppunt 01-79
Kasteel Selsaeten (Selsaetenstraat 50, 2160 Wommelgem)
In de Kasteelstraat staat het sprookjesachtige kasteel Selsaeten, met ernaast woon- en zorgcentrum ‘Wommelgheem’. Ooit was dit een buitengoed van de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Het huidige kasteeltje is in 1897 gebouwd. Het is een beschermd dorspgezicht, samen met het koetshuis en de boerderij op de hoek van de Kasteelstraat en de Selsaetenstraat.

In de Selsaetentuinwijk staat nog een oud bakhuisje. Dat diende niet alleen voor het bakken van brood, maar ook voor het drogen van fruit en groenten en voor het roken en braden van vlees.

Knooppunt 79-77-84-85
Hof Zevenbergen (Kasteeldreef 22, 2520 Ranst)
Ook hier stond in de middeleeuwen waarschijnlijk een donjon, net zoals in Broechem. Maar het hoofdgebouw dat je nu ziet, is niet meer het oorspronkelijke kasteel uit 1233 of een van de latere verbouwingen. Het sierlijke, 18e-eeuwse kasteel in rococostijl ging in 1914 in de vlammen op. Voor ze zich moesten terugtrekken voor het oprukkende Duitse leger schoten de Belgische troepen het om strategische redenen in brand. Pas in 1968 werd de ruïne gesloopt en vervangen door de gebouwen die je nu ziet. De mooie smeedijzeren poort en de twee dienstgebouwen vooraan zijn nog wel origineel uit de 18e eeuw. Momenteel is het een bezinningshuis van de zusters van het Convent van Bethlehem. Tegenover de ingang van het kasteel vind je de pittoreske ‘grot van Lourdes’ uit 1952.

Zevenbergenbos
Even indrukwekkend als het kasteel is het Zevenbergenbos, in beheer door Natuurpunt. In het voorjaar kan je er genieten van de kleurenpracht van de bosanemonen en de slanke sleutelbloemen. In de zomer fladderen er veel vlinders rond en leven je kinderen zich uit in het gemeentelijk speelbos. 

Watertoren van Ranst
Je kan niet naast de watertoren van Ranst kijken, zo imposant is hij. De watertoren werd in de jaren 70 gebouwd, omdat het aantal inwoners van de gemeente bleef stijgen.

Meer info

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Openingsuren & contact

Dienst toerisme

adres
Antwerpsesteenweg 432520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 206 09 23
e-mail
toerisme@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen gesloten
websiteFlyer

Deel deze pagina