Als je een horecazaak wil openhouden, openen of heropenen, dan heb je altijd een exploitatievergunning nodig. Deze toelating tot exploitatie wordt, na advies van de politie, afgeleverd door de burgemeester en is steeds herzienbaar.
Er is een exploitatievergunning horeca nodig voor elke vaste horeca-inrichting. Een vaste horeca-inrichting wordt omschreven als elke plaats of lokaal waar voeding en/of drank, van welke aard ook, voor gebruik ter plaatse wordt verkocht of (gratis) verstrekt.
Alle bestaande en nieuwe horeca-inrichtingen moeten aan het politiereglement voldoen vanaf het moment van opening. Bij elke wijziging van exploitatie of exploitant, bij transformatie- of renovatiewerken en bij elke wijziging die de brandveiligheid kan beïnvloeden, moet je een nieuwe aanvraag tot exploitatie indienen.
Geen enkele horeca-inrichting mag openen zonder vereiste exploitatievergunning horeca.
Er is geen vergunning nodig voor een occasionele horeca-inrichting. Onder occasionele horeca-inrichting verstaat men de drankgelegenheid die, naar aanleiding van om het even welke gebeurtenis van voorbijgaande aard en maximaal tien maal per jaar en telkens voor niet langer dan vijftien opeenvolgende dagen wordt gehouden door een maatschappij of een particuliere vereniging. Voorbeeld hiervan is een fuif.
Hoe een exploitatievergunning horeca aanvragen?
De exploitant moet de aanvraag voor een exploitatievergunning horeca minstens 50 kalenderdagen voor de (her)opening van een horeca-inrichting indienen via de website. Elke wijziging aan de lokalen dient door
De exploitant dient elke wijziging aan de lokalen van de horecazaak aan de gemeente Ranst te melden.
Bij het aanvraagformulier moeten volgende vereiste stukken toegevoegd worden:
- een kopie van de identiteitskaart van de uitbater en van de aangestelde(n) van de uitbater
- het telefoonnummer en e-mailadres waarop de uitbater te bereiken is –
- de vermelding van het soort horecazaak, waarbij het doel en de functie van de horecazaak wordt uiteengezet
- een plan van de horeca-inrichting met aanduiding van de oppervlakte
- het juiste adres, telefoonnummer en e-mailadres van de horecazaak
- een kopie van het uittreksel inschrijving KBO met een ondernemingsnummer uitgereikt door een ondernemingsloket
- een kopie van de (ontwerp)huurovereenkomst of kopie van de aankoopakte
- in voorkomend geval, een kopie van de gecoördineerde statuten van de vennootschap
- een uittreksel uit het strafregister van de uitbater, van de organen en/of vertegenwoordigers van de uitbater, alsook van de aangestelde(n) van de uitbater (voor het moraliteitsonderzoek) dat niet ouder is dan 3 maanden - in voorkomend geval een uittreksel uit het strafregister van het land van de woonplaats of een hieraan gelijkwaardig document desgevallend behoorlijk vertaald door een beëdigd vertaler (voor het moraliteitsonderzoek)
Behandelingstermijn
De vergunningsaanvraag wordt binnen een termijn van 50 kalenderdagen behandeld. Indien gerechtvaardigd mag de termijn eenmaal voor maximaal dezelfde duur worden verlengd door burgemeester. De verlenging en de duur ervan worden toegelicht met de nodige argumenten en voor het verstrijken van de oorspronkelijke termijn ter kennis van de aanvrager gebracht.
Bij het uitblijven van een antwoord binnen de vastgestelde of verlengde termijn, wordt de vergunning geacht te zijn verleend.
Duur en kosten van de vergunning
De exploitatievergunning horeca wordt afgeleverd op naam van de exploitant en is geldig voor onbepaalde duur.