Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Wat moet je doen bij overlast van processierupsen?

De provincie Antwerpen co├Ârdineert de bestrijding van de eikenprocessierups op de meest ecologische, mensvriendelijke en milieuvriendelijke manier.

Lees hier meer over de bestrijding.

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart op de provinciale website kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente via onderstaand meldingsformulier wanneer er rupsen zitten op openbaar domein. Dan kunnen we bekijken welke acties we moeten ondernemen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Je kan zelf ook aan de slag door je tuin aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen en -vliegen zijn de rupsen een lekkere maaltijd.

Meer weten?

Neem even een kijkje op de website van de provincie Antwerpen.

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 19 uur
Naar top