DIFTAR huisvuil
Voor de ophaling van huisvuil werken we via het diftarsysteem. Een overzicht van de veelgestelde vragen over Diftar vind je hier. Zit je toch nog met een onbeantwoorde vraag, bel dan de GRATIS INFOLIJN 0800 1 46 46 van IGEAN. Of ga naar www.igean.be.
Wat is DIFTAR?
DIFTAR staat voor 'geDIFferentieerd TARief'. Het huisvuil wordt gewogen bij lediging en je betaalt volgens de aangeboden hoeveelheid. Met dit principe 'de vervuiler betaalt' worden de kosten van de afvalverwerking eerlijk verdeeld.
Waarom DIFTAR?
Het DIFTAR-systeem is al enkele jaren in voege in andere gemeenten en zorgde daar voor een sterke daling van de hoeveelheid aangeboden huisvuil. Dit betekent minder huisvuil verbranden en dus minder vervuiling en minder uitstoot van CO2.
Bekijk hier een filmpje over het nut van het DIFTAR-systeem.
De containers
Op basis van het aantal gezinsleden op jouw adres bij de gemeente geregistreerd, wordt er een grijze afvalcontainer aan jou voorgesteld. In een 40 litercontainer kan je wat meer afval kwijt dan in de huidige kleine huisvuilzak. Er passen 2 grote huisvuilzakken in een container van 120 liter en 4 grote zakken in een container van 240 liter.
Let wel, een container van bv. 40 liter betekent niet dat je 40 kilogram aan afval aanbiedt en betaalt.
We bieden elk gezin ook de mogelijkheid om vrijblijvend voor een gele papiercontainer te kiezen. Kies het formaat dat het beste past bij de hoeveelheid papier en karton dat je meestal aanbiedt. Je kan je papier en karton nog altijd op dezelfde gekende manier (met touw samenbinden) aanbieden voor ophaling. Je mag het ook zelf naar het recyclagepark brengen.
Bekijk hier een filmpje over de verschillende containers.
Wil je een container aanvragen, wisselen of opzeggen?
De prijs
Bij DIFTAR betaal je een gebruiksrecht, een ledigingskost en een verbruik per kilo. Dat wil echter niet zeggen dat je vanaf nu meer betaalt dan met huisvuilzakken. Momenteel bevat een restafvalzak immers veel producten die ofwel bij papier en karton, GFT of PMD thuishoren. Sinds 1 maart 2021 mag alle verpakkingsmateriaal in plastiek in de blauwe zak.
Bekijk hier een filmpje over de tarieven.
Ophaling
De data waarop je je container kan aanbieden voor lediging vind je op de ophaalkalender.
Hoe houd ik mijn container proper?
We geven je enkele tips mee om je container zowel winter als zomer proper, fris en vrij van beestjes te houden. Download de pdf hier.
DIFTAR afvalkrant
In deze speciale editie van de afvalkrant vind je meer uitleg over de verschillende soorten containers, de tarieven en tips over het onderhoud van de containers.
Download: Diftar afvalkrant