Criteria Fairtrade gemeente

Om Fairtrade gemeente te worden en blijven, moet je aan volgende 6 criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur
Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fairtrade steunt. Het bestuur beslist om koffie en nog minstens één ander door Max Havelaar gecertificeerd product aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond Fairtrade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media.

2. Winkels en Horeca
Minstens twee Fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca. Er zijn doelen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken moeten communiceren dat zij Fairtradeproducten verkopen of serveren. 

3. Bedrijven en organisaties
Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties, zoals scholen, verenigingen en kerken. Op die plaatsen worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met Fairtrade te vergroten. 

4. Media-aandacht
Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne. Telkens er een nieuw criterium bereikt is, wordt de pers ingelicht. Een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel en een strategie moet ontwikkeld worden om de campagne lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

5. Trekkersgroep
Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt de groep voor de continuïteit van de Fairtrade Gemeente. Hierbij is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog altijd aan de zes criteria voldoet.

6. Duurzame productie en consumptie
Om Fairtrade Gemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd. Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Gerelateerde items

Contact

Adres
Administratief centrum Gustaaf Peetersstraat 7 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16 uur
Naar top