Brandweer

In het kader van de hervorming van de brandweer is Ranst toegetreden tot de brandweerzone Rand. Onze brandweerpost maakt als dusdanig deel uit van een netwerk van ruim twintig brandweerposten, met als doel een zo efficiënt mogelijke dienstverlening aan de burger te garanderen. Door samen te werken met brandweerposten uit naburige gemeenten kan immers nog sneller en beter hulp worden verleend. Zo rukt de brandweerpost van Ranst ook uit voor interventies in bijvoorbeeld Vremde, terwijl de brandweerposten van bijvoorbeeld Zandhoven of Wommelgem in het kader van de Snelle Adequate Hulpverlening hulp bieden in bepaalde delen van Ranst.

De kazerne in de Sintelweg biedt plaats aan een veertigtal vrijwilligers, een modern voertuigenpark en het nodige materieel om het overgrote deel van de interventies op het grondgebied van Ranst zelfstandig te kunnen afwerken. Bij hele grote of gespecialiseerde interventies kan probleemloos versterking worden geboden vanuit andere brandweerposten van zone Rand.

Over interventies gesproken: wist je dat de brandweer in Ranst jaarlijks zowat 300 keer uitrukt? Dat kan natuurlijk gaan om brand of ongevallen, maar ook om zaken zoals het leegpompen van kelders, omgewaaide bomen, het verwijderen van olie of andere smurrie van het wegdek. Daarnaast wordt de hoogtewerker regelmatig ingezet om ambulancepersoneel bij te staan wanneer een patiënt vanop een verdieping naar de begane grond moet worden gebracht. De verdelging van wespennesten  en het redden van dieren behoren natuurlijk eveneens tot het takenpakket van de brandweer. Kortom: als burger kan je rekenen op een uitgebreide dienstverlening.

Die dienstverlening is vaak gratis maar niet altijd. Voor een aantal interventies moet een (beperkte) vergoeding betaald worden.

Meer informatie daarover vind je in het retributiereglement van brandweerzone Rand.

Links

http://zonerand.be

Openingsuren & contact

Brandweer

adres
Sintelweg 272520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
112 (noodoproep) of 03 369 85 53 (administratie)
e-mail
ranst@brandweer.zonerand.be
brandweer zoekt vrijwilligers

Deel deze pagina